Nikšićaninu računi za struju manji od eura, a evo i kako - Volim Podgoricu

Nikšićaninu računi za struju manji od eura, a evo i kako

Nikšićanin Veselin Vučurović prije pet godina napravio je mini solarnu elektranu u dvorištu kuće.

Epilog čitave priče su računi za struju koji mjesečno nerijetko budu i manji od jednog eura.

Julski račun 86 centi, a avgustovski u minusu dva eura. Zvuči nestvarno, ali to su računi za struju Nikšićanina Veselina Vučurovića.

Zahvaljujući svojoj mini solarnoj elektrani u Gornjem polju on proizvede više struje nego što potroši.

“Ovih dana ta solarna elektrana proizvede oko 10 kilovat sati, a domaćinstvo za 24 sata potroši dva kilovata u višoj i kilovat u nižoj tarifi, znači ušteda je je između sedam i osam kilovati”, objašnjava on.

Već godinama ovaj zagovornik solarne energije ukazuje na to kako iskoristi energiju sunca i ujedno se osloboditi plaćanja skupe struje koje nameću sadašnji snabdjevači.

Sve to je potom i dokazao na praktičnom primjeru njegovog i komšijskog brojila.

“Evo ja sam potrošio 2505 kilovat sati i 1406, a komšija 25000 i 14700. Znači ja sam sa solarnom energijom za grijanje kuće i proizvodnju struje potrošio deset puta manje od komšije koji koristi struju iz mreže i još se grije na drva”, navodi Vučurović dok pokazuje stanje na brojilima.

Vučurović je izgradnjom soalrne elektrane trebalo da dobije i status povlašćenog proizvođača, no, zakon je takav da se solarna elektrana u Crnoj Gori može graditi samo na objektima, za razliku od ostatka svijeta gdje postoje čitave plantaže solarnih panela na zemlji.

Zbog toga, umjesto da prihoduje od elektrane, Vučurović se ovih godina morao zadovoljiti samo malim računima za struju.

“Zbog toga što je centrala na zemlji, što je jedan nonsens, ja ne mogu da imam satus povlašćenog proizvođača. Iako imam sve dozvole i saglasnosti koje su za to potrebne”, ističe on.

Na pitanje zašto se u Crnoj Gori ne mogu na zemlji graditi elektrane, budući da na krovovima nije moguće postaviti veći broj panela, u direktoratu za energetsku efeikasnost kazali su, da je, između ostalog, Crna Gora mala država, te da se prioritet u tom slučaju daje obrađivanju zemlje i njenoj poljoprivrednoj namjeni.

Za Vučurovića je ovako objašnjenje neprihvatljivo i poručuje da će zakonske odredebe koje se tiču solarnih elektrana uskoro morati biti usklađene sa ostatkom svijeta.

“Ja sam u svakom slučaju želio samo da dokažem da se od solarne energije može strujom snabdijevati jedan porodični dom i u tome sam uspio”, zaključuje on.

 (Onogošt.Me)

3 komentara

  1. What I wouldnt offer to possess a discussion with you concerning this. you only say numerous things that arrive from nowhere that Im fairly positive Id have a fair shot. Your blog is terrific visually, I mean folks wont be bored. however others who can see past the videos and also the layout wont be thus impressed in conjunction with your generic understanding of this subject.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com