Balkanci će morati da plate 10 eura ako hoće da putuju u EU: Evo ko je OSLOBOĐEN - Volim Podgoricu

Balkanci će morati da plate 10 eura ako hoće da putuju u EU: Evo ko je OSLOBOĐEN

Građani država Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u Šengenski prostor morati prethodno da zatraže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza, prenosi Beta.

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU-a stizaće u roku najkasnije 72 sata.

Onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbjednost EU biće odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

Takav predlog Evropske komisije potvrdio je Odbor za građanske slobode Evropskog parlamenta (LIBE). Nakon što ga u parlamentu usvoje sva nadležna tijela, biće proslijeđen na usvajanje Savjetu ministara EU, rekao je agenciji Beta neimenovani zvaničnik odbora LIBE.

Prema predlogu, građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nijesu potrebne vize za putovanje u Šengenski prostor bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provjere platiti deset eura, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša.

Od plaćanja te naknade biće oslobođene osobe mlađe od 18 i starije od 60 godina, članovi porodica državljana zemalja EU, kao i studenti i naučno osoblje.

dijaspora.news

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com