Optuženi za prevaru gradi na divlje u Crnoj Gori? - Volim Podgoricu

Optuženi za prevaru gradi na divlje u Crnoj Gori?

Be­o­gra­đa­nin Dra­ško Pa­šić, ko­ji je u Sr­bi­ji op­tu­žen za zlo­u­po­tre­be dr­žav­nog nov­ca i da je na­vod­no član kri­mi­nal­ne gru­pe, ula­že no­vac u ne­kret­ni­ne u Cr­noj Go­ri, po­ka­zu­je do­ku­men­ta­ci­ja u ko­ju je „Dan” imao uvid.
Pa­šić je ku­pio ne­po­kret­nu imo­vi­nu u Bu­dvi i na Ža­blja­ku. On je na Ža­blja­ku bez gra­đe­vin­ske do­zvo­le sa­gra­dio jed­no­sprat­nu ku­ću od oko 170 kva­dra­ta. To se mo­že vi­dje­ti u li­stu ne­po­kret­no­sti 1673, KO Ža­bljak, gdje je evi­den­ti­ran te­ret „ne­ma do­zvo­lu”.

Grad­nja bez gra­đe­vin­ske do­zvo­le je kri­vič­no dje­lo, za ko­je je Kri­vič­nim za­ko­ni­kom Cr­ne Go­re pred­vi­đe­na ka­zna za­tvo­ra od šest mje­se­ci do pet go­di­na. Na­kon ne­ko­li­ko go­di­na ta­vo­re­nja u oda­ja­ma Skup­šti­ne Cr­ne Go­re, kra­jem ju­la pro­šle go­di­ne usvo­jen je Za­kon o le­ga­li­za­ci­ji ne­for­mal­nih obje­ka­ta. Za taj pro­pis gla­sa­la je ve­ći­na – 41 po­sla­nik vla­da­ju­će De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta (DPS) i part­ne­ra. Ti­me je omo­gu­će­no da se objek­ti bez gra­đe­vin­ske do­zvo­le le­ga­li­zu­ju, a vla­sni­ci ti­me iz­bjeg­nu kri­vič­no go­nje­nje.
Srp­sko tu­ži­la­štvo za orga­ni­zo­va­ni kri­mi­nal u ja­nu­a­ru pro­šle go­di­ne do­sta­vi­lo je su­du op­tu­žni­cu pro­tiv Pa­ši­ća i još šest oso­ba, zbog sum­nji u mal­ver­za­ci­je sa dr­žav­nim nov­cem na­mi­je­nje­nim Sr­bi­ma na Ko­so­vu.

Po­red Pa­ši­ća, ne­ka­da­šnjeg di­rek­to­ra ve­li­ke gra­đe­vin­ske kom­pa­ni­je „Kom­grap”, u tom pred­me­tu op­tu­žen je i Ne­boj­ša Čo­vić, sa­da­šnji pred­sjed­nik re­gi­o­nal­ne ko­šar­ka­ške ABA li­ge, ko­ji je svo­je­vre­me­no po­kri­vao po­zi­ci­ju še­fa Ko­or­di­na­ci­o­nog cen­tra za Ko­so­vo i Me­to­hi­ju i pot­po­red­sjed­ni­ka Vla­de Sr­bi­je.
U op­tu­žni­ci su i An­đel­ka Ra­den­ko­vić, biv­ša se­kre­tar­ka cen­tra, Bran­ka Kri­vo­ka­pić, biv­ši su­di­ja Tr­go­vin­skog su­da, Dra­gan Ka­la­ba, biv­ši na­čel­nik Ko­sov­sko-mi­tro­vič­kog okru­ga, Bo­jan Ra­do­va­no­vić, vla­snik fir­me „Ma­sters”, i Idriz Ši­jak, vla­snik fir­me „Da­ki”.

Op­tu­žni­ca se od­no­si na ne­za­ko­ni­to­sti po­či­nje­ne u pe­ri­o­du od ja­nu­a­ra 2003. do sre­di­ne sep­tem­bra 2005. go­di­ne. Op­tu­že­ni­ma je sta­vlje­no na te­ret da su u po­slu ot­ku­pa i iz­grad­nje ne­kret­ni­na zlo­u­po­tri­je­bi­li slu­žbe­ni, kao i po­lo­žaj ovla­šće­nog li­ca i pri­ma­nje mi­ta.

Tu­ži­la­štvo sum­nja da su u po­slu ot­ku­pa ne­kret­ni­na u Sje­ver­noj i Ko­sov­skoj Mi­tro­vi­ci – Čo­vić, Ra­den­ko­vić i Ka­la­ba, u pret­hod­nom do­go­vo­ru sa vla­sni­ci­ma pri­vat­nih fir­mi, omo­gu­ći­li da se na osno­vu fik­tiv­ne do­ku­men­ta­ci­je iz­vr­še ne­za­ko­ni­ta pla­ća­nja. U ne­red­bi za spro­vo­đe­nje is­tra­ge pi­še da je Ko­or­di­na­ci­o­ni cen­tar upla­tio pred­u­ze­ću „Da­ki” sko­ro 426 mi­li­o­na di­na­ra, od če­ga je iz­vr­šen ot­kup sa­mo 18 ne­kret­ni­na za šta je po­tro­šen sko­ro 181 mi­li­on di­na­ra, a za osta­tak od oko 245 mi­li­o­na di­na­ra ne po­sto­ji va­lid­na do­ku­men­ta­ci­ja.
Spor­na je, ta­ko­đe, i iz­grad­nja stam­be­nih la­me­la, ko­je ni­ka­da ni­je­su sa­gra­đe­ne ta­ko da se vi­di sa­mo pra­zna li­va­da. Za taj po­sao, ka­ko tu­ži­o­ci tvr­de, Ko­or­di­na­ci­o­ni cen­tar i Gra­đe­vin­ska di­rek­ci­ja upla­ti­li su 180 mi­li­o­na di­na­ra.

– Čo­vić je po do­go­vo­ru sa osum­nji­če­nom An­đel­kom Ra­den­ko­vić, Bo­ja­nom Ra­do­va­no­vi­ćem, Idri­zom Ši­ja­kom, Dra­ga­nom Ka­la­bom i Dra­škom Pa­ši­ćem da­vao uput­stva osum­nji­če­ni­ma da pri­vred­na dru­štva „Da­ki” i „Komp­grap” do­sta­vlja­ju za­htje­ve za pla­ća­nja po osno­vu na­vod­no za­po­če­te iz­grad­nje stam­be­nih la­me­la – pi­še u do­ku­men­tu srp­skog tu­ži­la­štva.
Me­di­ji u Sr­bi­ji u av­gu­stu 2012. ob­ja­vi­li su da je Dra­ško Pa­šić vra­ćen sa gra­ni­ce Cr­ne Go­re i Sr­bi­je, zbog kri­vič­ne pri­ja­ve ko­ju je pro­tiv nje­ga pod­ni­je­la srp­ska Po­re­ska upra­va zbog sum­nje da je kao ovla­šće­no li­ce u fir­mi „Kom­grap” uta­jio po­rez i ošte­tio dr­ža­vu Sr­bi­ju za ne­što vi­še od 51 mi­li­on di­na­ra. Ni­je po­zna­to šta je epi­log te kri­vič­ne pri­ja­ve.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com