Berlin, Pariz i London ne priznaju nezavisnost Katalonije - Volim Podgoricu

Berlin, Pariz i London ne priznaju nezavisnost Katalonije

Nemačka, Francuska i Velika Britanija izrazile su danas podršku Španiji i njenom teritorijalnom integritetu, navodeći da ne priznaju nezavisnost Katalonije.

Njemačka ne priznaje proglas o nezavisnosti Katalonije, rekao je danas portparol njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Njemačka vlada posmatra sa zabrinutošću zaoštravanje situacije u Kataloniji. Suverenitet i teritorijalni integritet Španije jesu i ostaće nepovrjedivi”,  prema tome njemačka vlada “ne priznaje takvo proglašenje nezavisnosti”, napisao je u Tviter poruci portparol vlade Štefen Zajbert.

On je rekao da njemačka vlada podržava jasan stav španskog premijera u želji da garantuje i da povrati ustavni poredak i izrazio nadu njemačke vlade da će sve strane dati prednost dijalogu da bi se situacija smirila.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je danas uputio španskom premijeru Marijanu Rahoju “jasnu podršku” poštovanju pravne države u Španiji.

“Imam jednog sagovornika u Španiji a to je premijer Rahoj. Španija je pravna država sa ustavnim pravilima. On želi da ona budu poštovana i u tome ima moju punu podršku”, naveo je francuski lider.

I britanska vlada je danas saopštila da ne priznaje jednostranu nezavisnost Katalonije i navela da želi da vidi “očuvano jedinstvo”.

“Velika Britanija ne priznaje i neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti u katalonskom parlamentu. Ta deklaracija je zasnovana na glasanju koje su španski sudovi proglasili nelegalnim. I dalje želimo da vidimo očuvanu pravnu državu, poštovanje španskog Ustava i očuvano jedinstvo”, naveo je portparol vlade u Londonu.

Katalonski parlament usvojio je danas rezoluciju u kojoj se ta oblast proglašava nezavisnom državom u formi republike, na šta je Senat španskog parlamenta odgovorio da se aktivira član 155 Ustava i ta oblast se stavja pod centralnu upravu.

Španski premijer Mariano Rahoj je odmah reagovao i u Tviter poruci naveo da će vratiti legalnost u Kataloniji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com