JUNKER PORUČIO KATALONCIMA: Španija nije Jugoslavija! - Volim Podgoricu

JUNKER PORUČIO KATALONCIMA: Španija nije Jugoslavija!

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker kazao je da Katalonici nisu pod represijom Španije i da se situacija u kojoj se nalaze ne može porediti sa onom u bivšoj Jugoslaviji.

 “U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava, jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nisu pod represijom Španije. Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onim što se događa u Kataloniji”, rekao je Junker u četvrtak za portugalsku televiziju RTP.

Junker je dodao da ne želi “sjutra ili prekosjutra Evropsku uniju s 95 različitih zemalja”.

“Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i evropsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno”, rekao je Junker čime je, kako navodi Hina, ponovo odbacio mogućnost posredovanja u sukobu između Barselone i Madrida.

Španski Senat će danas glasati o mjerama koje je prošle sedmice predložio španski premijer Marijano Rahoj o raspuštanju katalonske Vlade i raspisivanju vanrednih izbora u roku od šest mjeseci.

Te mjere bi značile da bi španska ministarstva, tokom šest mjeseci do organizovanja prijevremenih katalonskih izbora, upravljala katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama.

 Katalonski parlament tokom tog razdoblja ne bi mogao poništiti te mjere, niti predložiti novog predsjednika regionalne Vlade.

“Situacija je već malo izmakla kontroli, jer su Vlada i dio katalonskog parlamenta izašli iz okvira zakona. Španski ustav je prilično jasan – ne mogu se organizovati referendumi o otcijepljenju”, rekao je Junker.

On je dodao da Evropa nema nikakvu ulogu u konfliktu između Barselone i Madrida.

“Španci su ti koji treba da riješe taj problem”, poručio je Junker.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com