U Skupštini postojao nalog za uzimanje novca iz kase? - Volim Podgoricu

U Skupštini postojao nalog za uzimanje novca iz kase?

Izvještaj Državne revizorske institucije o poslovanju Skupštine Crne Gore, koji je pokazao da čak 239 putnih naloga nije razduženo i da je po njima isplaćeno 120.780 eura, aktuelizovao je priču o sumnjivom trošenju novca u crnogorskom parlamentu, zbog čega je početkom godine novo rukovodstvo podnijelo dvije krivične prijave.

Povod su bili upravo fiktivni putni nalozi koji su ispisani krajem prošle godine na imena bivših poslanika, koji su za svoja “putovanja” saznali tek kad su pozvani u Osnovno državno tužilaštvo da donesu pasoš i daju izjave.

Tužilaštvo je izviđajem obuhvatilo čitavu 2016. godinu, a da li će uslijediti i provjera 2015. godine, ostaje da se vidi.

Poslanici upozoravali i ranije

Skupštinski odbor za finansije i budžet u prošlom sazivu parlamenta upozorio je na moguće kršenje zakona i trošenje novca mimo kontrole, zbog čega je u dva navrata i odbio da usvoji izvještaj o finansijskom poslovanju parlamenta za prethodnu (2015. godinu), insistirajući da im se objasne pojedine stavke gdje je primijećeno enormno probijanje plana trošenja sredstava. Posebno su bili uporni da im se objasni šta se krije pod “ostalim troškovima”.

Da je bilo i te kako razloga za provjeru trošenja novca od tadašnjeg rukovodstva parlamenta, na čijem je čelu bio Ranko Krivokapić, pokazalo se ubrzo nakon što je smijenjen.

Sumnju u zakonitost pokazao je prvo Darko Pajović, koji je kratko bio na funkciji predsjednika, da bi se klupko počelo razmotavati kada su, krajem prošle godine, otkriveni putni nalozi na imena bivših poslanika. To je bio razlog za podnošenje, prvo jedne, potom druge prijave protiv tadašnje blagajnice Tamare Čađenović.

Predmet je i dalje pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici, koje je provjeravalo na stotine putnih naloga iz prošle godine. Protiv blagajnice pokrenuta su i dva disciplinska postupka 18. i 25. aprila ove godine i odlukom komisije njoj je prestao radni odnos na neodređeno vrijeme u Službi Skupštine 31. jula.

Kako je došlo do fiktivnih putnih naloga, gdje su završile pare, pokazaće dalji tok istrage. S obzirom da su političke partije već uputile poziv Vrhovnom državnom tužiocu da ispita trošenje novca crnogorskog parlamenta, za očekivati je da se ona proširi i na 2015. godinu i da se provjere sve stavke na koje su svojevremeno ukazivali i poslanici Odbora za finansije u prošlom sazivu.

Da li su naređenja dolazila s vrha?

Bivši poslanici, sagovornici DN koji su “žrtve” fiktivnih putnih naloga, kazali su da je nejasno da li je blagajnica djelovala sama ili po nečijim instrukcijama. U prilog tome, kažu, ide činjenica da je procedura odobravanja isplata sredstava komplikovana jer joj prethodi odobravanje putovanja od predsjednika Skupštine ili Kolegijuma predsjednika.

“Čudno je kako su fiktivna putovanja mogla biti odobrena, a zatim i novac za njih isplaćen bez odobrenja nekog iz vrha rukovodstva parlamenta. Vjerujemo da će istraga pokazati da li je odgovornost za ovo krivično djelo isključivo na blagajnici ili se radilo o praksi, odnosno razrađenom sistemu za uzimanje novca iz skupštinske kase”, kažu sagovornici DN.

To se, kako kaže naš izvor, može otkriti ispitivanjem poslovanja tokom 2015. godine, prije nego je Čađenović počela da radi u računovodstvu Skupštine.

“Nju je zaposlio bivši predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i to kao povlašćenog službenika. Ali ako se fiktivni nalozi pojave i prije njenog rada u računovodstvu, onda će biti jasnije je li to bio model za uzimanje novca u kontinuitetu”, ističu naši sagovornici.

Damjanović: VDT da ispita sporne naloge

Poslanik Aleksandar Damjanović pozvao je Vrhovno državno tužilaštvo da se uključi i do kraja rasvijetli sve elemente u vezi sa nalazima Državne revizorske institucije (DRI), povodom poslovanja Skupštine Crne Gore u prošloj godini.

Damjanović

“Pozivam Vrhovno državno tužilaštvo da se uključi i da do kraja rasvijetli sve elemente u vezi sa nalazima DRI i da pokuša kako-tako da se očuva mukotrpno sticanje kredibiliteta ovog doma“, poručio je Damjanović na početku sjednice Skupštine na čijem su dnevnom redu poslanička pitanja ministrima.

Gdje je završio novac refundiran od EU

Sporan je, kako kaže sagovornik DN, i novac za refundaciju koji je Skupština dobijala od EU i Savjeta Evrope.

“Putovanje u Brisel u junu 2016. godine za pet poslanika platio je parlament, ali je taj novac refundirala EU, nakon čega je novac uplaćen u blagajnu računovodstva, što je skoro 5.000 eura”, objašnjava bivši poslanik.

Aktuelni predsjednik parlamenta Ivan Brajović kazao je prekjuče da je poslovanje parlamenta u prošloj godini pitanje za njegove prethodnike, te da je on, čim je otkrio malverzacije, slučaj prijavio policiji i tužilaštvu.

Podsjećamo, Državna revizorska institucija dala je negativno mišljenje na poslovanje Skupštine u prošloj godini, jer je revizija pokazala da je parlament poslovao mimo zakonskih propisa.

U izvještaju, koji je dostavljen vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, utvrđeno je da 120.780 eura, koliko je isplaćeno prošle godine iz blagajne Skupštine po osnovu akontacije za 239 putničkih naloga, nije razduženo.

Pojedini putni nalozi su zavedeni znatno kasnije u odnosu na datum kad je zaposleni upućen na službeni put. Prema nalazima revizije, u 41 slučaju su pod istim brojem zavedena dva, a u pet slučajeva tri putna naloga.

Dnevne novine

3 komentara

  1. I’d have got to consult with you here. Which isn’t some thing Which i do! I love reading an article that will get people to feel. Also, appreciate your allowing me to comment!

  2. There are incredibly plenty of details that way to take into consideration. It really is a excellent examine talk about. I provide thoughts above as general inspiration but clearly you’ll find questions like the one you start up the place that the most essential factor will likely be getting work done in honest excellent faith. I don?t determine if guidelines have emerged around stuff like that, but I am certain your job is clearly labeled as an affordable game. Both children notice the impact of simply a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com