Početna » NOVOSTI » Društvo » Batrićević: U trci za vjernicima Amfilohije iskrivljuje istorijsku istinu

Batrićević: U trci za vjernicima Amfilohije iskrivljuje istorijsku istinu

Gost Darka Šukovića u Živoj istini je istoričar Boban Batrićević. On u istorijskom Eseju – Evropa u traganju za sobom pravi paralelu izmedju 1917. i 2017. godine. Sve to dio je projekta Centra za demokratsku tranziciju koji je finansirala Evropska Unija. U Živoj istini objašnjava da li smo nešto naučili iz pređašnjih lekcija.

Batrićević, mladi istoričar, u eseju Evropa u traganju za sobom bavi se 1917., godinom kada Sjedinjene Države počinju da se interesuju za evropsko tlo, godinom u kojoj uveliko traje Prvi svjetski rat – da li je promijenila nešto i kakve su bile posljedice.

100 godina kasnije – koliko se naučilo iz pređašnjih lekcija? U Crnoj Gori, kaže, postoji potreba da se prošlost preispituje na savremenijim metodološkim osnovama.

“Ako je dominantna srpska svijest u Crnoj Gori u 19. vijeku, ajde da uzmemo imagološku analizu toga – Da li oni klanjaju se Crnoj Gori ili Srbiji, da li pjevaju Šumadiji, Vojvodini ili pjevaju crnogorskim vrhovima i planinama pjesme, kad ratuju da li idu da ratuju za srbiju ili Crnu Goru. Dakle današnjim rječnikom rečeno da dođe do tadašnjeg fudbalskog susreta uzmimo 19. vijek izmedju Crne Gore i Srbije svi ovi današnji protivnici Crne Gore pa njihovi preci sigurno bi navijali za Crnu Goru, jer ako pogledamo stereotipe o sebi osjeća se ta posebnost”- kaže Batrićević.

Jedno od pitanja Darka Šukovića bilo je i kako objašnjava, kako kaže, fenomen – paradoks da poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, žali za Crnom Gorom iz doba Petrovića.

“Taj gospodin kojega pominjete koji je na čelu strane pravoslavne crkve zna šta su zakonitosti modernog PR-a. I u trci za vjernicima kako bih ja nazvao tu njegovu metodologiju koju primjenjuje, ne bježi od toga da iskrivljuje istorijsku istinu jer nije prvi koji to radi”-kaže Batrićević.

Živu istinu u kojoj je govorio o periodu u posljednjih 100 godina, te posljedicama brojnih istorijskih događanja pogledajte sjutra od 14 sati.

 (Antena M)

Check Also

BATRIĆEVIĆ NAPUSTIO GP URA: Glavna briga opozicije ko je veći Milov protivnik

Član Građanskog pokreta URA Boban Batrićević napustio je taj savez prije dvadeset dana, saznaje portal ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *