Početna » NOVOSTI » Društvo » Batrićević: U trci za vjernicima Amfilohije iskrivljuje istorijsku istinu

Batrićević: U trci za vjernicima Amfilohije iskrivljuje istorijsku istinu

Gost Darka Šukovića u Živoj istini je istoričar Boban Batrićević. On u istorijskom Eseju – Evropa u traganju za sobom pravi paralelu izmedju 1917. i 2017. godine. Sve to dio je projekta Centra za demokratsku tranziciju koji je finansirala Evropska Unija. U Živoj istini objašnjava da li smo nešto naučili iz pređašnjih lekcija.

Batrićević, mladi istoričar, u eseju Evropa u traganju za sobom bavi se 1917., godinom kada Sjedinjene Države počinju da se interesuju za evropsko tlo, godinom u kojoj uveliko traje Prvi svjetski rat – da li je promijenila nešto i kakve su bile posljedice.

100 godina kasnije – koliko se naučilo iz pređašnjih lekcija? U Crnoj Gori, kaže, postoji potreba da se prošlost preispituje na savremenijim metodološkim osnovama.

“Ako je dominantna srpska svijest u Crnoj Gori u 19. vijeku, ajde da uzmemo imagološku analizu toga – Da li oni klanjaju se Crnoj Gori ili Srbiji, da li pjevaju Šumadiji, Vojvodini ili pjevaju crnogorskim vrhovima i planinama pjesme, kad ratuju da li idu da ratuju za srbiju ili Crnu Goru. Dakle današnjim rječnikom rečeno da dođe do tadašnjeg fudbalskog susreta uzmimo 19. vijek izmedju Crne Gore i Srbije svi ovi današnji protivnici Crne Gore pa njihovi preci sigurno bi navijali za Crnu Goru, jer ako pogledamo stereotipe o sebi osjeća se ta posebnost”- kaže Batrićević.

Jedno od pitanja Darka Šukovića bilo je i kako objašnjava, kako kaže, fenomen – paradoks da poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, žali za Crnom Gorom iz doba Petrovića.

“Taj gospodin kojega pominjete koji je na čelu strane pravoslavne crkve zna šta su zakonitosti modernog PR-a. I u trci za vjernicima kako bih ja nazvao tu njegovu metodologiju koju primjenjuje, ne bježi od toga da iskrivljuje istorijsku istinu jer nije prvi koji to radi”-kaže Batrićević.

Živu istinu u kojoj je govorio o periodu u posljednjih 100 godina, te posljedicama brojnih istorijskih događanja pogledajte sjutra od 14 sati.

 (Antena M)

Check Also

BATRIĆEVIĆ NAPUSTIO GP URA: Glavna briga opozicije ko je veći Milov protivnik

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *