EVO ŠTA ĆE DA NAM SE DEŠAVA NAREDNIH DANA: Ovo su posledice vraćanja kazaljki! - Volim Podgoricu

EVO ŠTA ĆE DA NAM SE DEŠAVA NAREDNIH DANA: Ovo su posledice vraćanja kazaljki!

Već znate da smo dobili jedan dodatan sat za spavanje, u noći između subote i nedelje, i to u tri sata ujutru, kada smo vrijeme vratili na dva!

 Naravno, radi se o prelasku sa ljetnjeg računanja vremena na zimsko, kada smo kazaljke satova prethodne noći pomjerili za sat unazad. Posledice toga su brojne – bićemo u mraku već u pet po podne, a tijelo i psiha će se i do 20 dana navikavati na novi bioritam. Ljekari upozoravaju da će dodavanja tog sata 30. oktobru osjetiti oboljeli od depresije, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, ali i zdravi ljudi, jer pomjeranje sata remeti normalni biološki ciklus organizma.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević iz Sekcije opšte medicine Srpskog ljekarskog društva (SLD) kaže za  da će, osim opisanih promjena, pomjeranje sata najviše osjetiti zaposleni, mada u manjoj mjeri nego kada se prelazi sa zimskog na ljetnje računanje vremena, kada se sat pomjera unapred.

– Prelazak na zimsko računanje vremena lakša je varijanta za organizam. Duže spavamo. Zaposoleni ljudi moraće da se prilagode novoj satnici budnog stanja. Najgora posledica je pospanost. Svi hronočni bolesnici, naravno, treba da uzimaju redovnu svoju propisanu terpiju, a ako osjete tegobe, neka posjete svoje ljekare – navela je ona.

Tako će nam biti sve do poslednjeg vikenda u martu 2018. godine, kada ćemo preći na ljetnje računanje vremena.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com