Ministri kupili 61 auto, potrošili više od milion eura - Volim Podgoricu

Ministri kupili 61 auto, potrošili više od milion eura

Ministarstva su od početka godine kupila 61 vozilo za šta je plaćeno 1.299.591 euro, pokazuju ugovori o javnim nabavkama do kojih je došao “Dan. Prema ranijim podacima, državne institucije u Crnoj Gori raspolažu sa 3.721 službenim automobilom.

IlustracijaIlustracija

Najviše novca na nove četvorotočkaše potrošilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, kojim rukovodi ministar Mevludin Nuhodžić.

Ovaj resor je 46 automobila platio 1.050.810 eura.

MUP je 6. jula donio rješenje o izboru najpovoljnije ponude za nabavku 19 terenskih teretnih motornih vozila jače klase, 17 terenskih teretnih vozila slabije klase i šest kombija.

Ugovor o kupovini 19 terenskih vozilajače klase potpisan je sa firmom “Efel motors”, vrijednost nabavke je bila 445.265 eura.

Terenci slabije klase i kombiji kupljeni su od firme “Alijansa” za 240.000, odnosno 11.996 eura.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su saopštili da su sredstva za kupovinu novih vozila obezbijeđena donacijom Evropske unije (EU).

Planom javnih nabavki za ovu godinu Ministarstva unutrašnjih poslova, na poziciji broj 33, predviđena je nabavka službenih vozila u iznosu od 860.000 eura koja će se finansirati iz sredstava Evropske unije (EU sektorska budžetska podrška za oblast integrisanog upravljanja granicom), a u cilju poboljšanja uslova rada zaposlenih u Sektoru granične policije. Ministarstvo unutrašnjih poslovaje u periodu od 2013. dosada utrošilo 1.394.100 eura za nabavku novih vozila, dok je u 2015. godini zaključen ugovor za nabavku 146 vozila putem finansijskog lizinga u iznosu od 1.895.550,84 eura, sa obavezom povraćaja vozila davaocu lizinga nakon isplate svih rata lizinga naknade“, navode u ministarstvu.

Taj resor je početkom godine kupio i tri “mercedesa” za potrebe premijera Duška Markovića za 199.999 eura.

Osim navedenog, za 53.550 eura kupili su direktno iz Njemačke jedno specijalno vozilo sa opremom.

Ministarstvo finansija, na čijem je čelu Darko Radunović, sredinom jula je za Poresku upravu nabavilo šest automobila za šta je plaćeno 90.841 euro.

Vozni park je obnavljao i ministar sporta Nikola Janović, čiji je resor kupio dva vozila za 44.950 eura.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića nabavilo je četiri vozila za 44.000 eura, a ugovor o kupovini je potpisan krajem juna sa firmom “Autočačak”.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović je za 45.000 eura kupio dva nova vozila, za koja je nakon kupovine pisano da ih koristi za privatne potrebe.

Prvi čovjek resora za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka prije desetak dana potpisao je ugovor o kupovini novog “renoa” za koji će platiti 23.990 eura.

U sindikatima smatraju da izvršna vlast i često poziva građane na štednju ali na svom primjeru i ne pokazuje kako se izboriti sa krizom u kojoj smo već godinama.

Prema riječima Sandre Obradović iz Unije slobodnih sindikata u državi imamo previše nezaposlenih, siromašnih, radnika na minimalnoj zaradi, kao i onih čije plate ne mogu da pokriju ni osnovne troškove života, iako su veće od minimalca. Ona ističe da upravo ti građani plaćaju sve troškove koje ima država.

Plašim se da smo potpuno izgubili srednji sloj jer imamo samo siromašne i ekstremno bogate. Mjere štednje koje se uvode konstantno pogađaju građane i oni su ti na kojima se stalno štedi. Očigledno je da novca ima jer da nema ne bi se kupovalo ovoliko automobila. Čim se kupuju auta, moraju se obezbijediti sredstva za gorivo, održavanje, osiguranje… Bolje bi bilo da umjesto u auta ulažemo u mala i srednja preduzeća, koja bi zapošljavala ljude“, ocijenila je Obradović.

Predstavnik Saveza sindikata Vidak Đuranović smatra da građani treba da podrže mjere štednje, ali i svi ostali.

Ako te mjere štednje osjete samo najniži slojevi stanovništva, to nije pravi efekat. Stezanje kaiša u ovom momentu je neophodno, a posebno kada znamo da je sve više nezaposlenih. Državne institucije treba da štede, ali ja moram reći i sindikati jer i kod nas ima anomalija. Osuđujem sve koji se ne uklapaju u program štednje i ne koriste mehanizme da bi što više uštedjeli. Novac treba koristiti za otvaranje radnih mjesta, a ne luksuziranje“, kazao je Đuranović.

(Standard)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com