INCIDENT U HN: Palma pala nasred puta i polomila ogradu - Volim Podgoricu

INCIDENT U HN: Palma pala nasred puta i polomila ogradu

Duž hercegnovske rivijere hara epidemija surlaša među kanarskim palmama, a s obzirom da je stanje jako alarmantno, danas u je ovom gradu bila aktuelna sječa palmi tokom koje se desio incident.

Foto: PG vremeplov

Naime, stablo palme je tokom sječe palo nasred puta i polomilo ogradu u obližnjem dvorištu. Na fotografijama se vidi da radnici Komunalnog čine sve kako bi otklonili stablo sa ulice.

Foto: PG vremeplov

V.d. direktorica Komunalno stambenog Jasmina Konjević kaže za Radio Jadran priznaje da, pored epidemije surlaša, dodatnu opasnost predstavljaju krošnje palmi koje treba odstraniti da ne bi ozlijedile nekog od prolaznika.

Praktično nema javne površine sa najmanje jednim stablom koje “čeka” dendrohirurgiju ili kompletno uklanjanje, a sve više “obezglavljenih” palmi , doskoro jednog od simbola grada, tužna je svakodnevica.

Komunalno stambeno na javnim površinama ne može da se izbori sa ovom štetočinom, niti fizički radnici mogu da uklone sve zaražene palme, bilo da je riječ o tretiranju ili dendrohirugiji.

Foto: Radio Jadran

“Nastojimo da tretiramo sve javne i privatne zone koje imaju veći broj palmi. Mi prosto nemamo mehanizacije ni ljudstva da sve štitimo ili uklanjamo”, kaže Konjević za Radio Jadran.

Ona je dodala da postoje privatne firme u gradu koje se bave hemijskom zaštitom i dendrohirurgijom, međutim za znatno više novca nego što takve zahvate “tarifiraju” u Komunalno stambeno.

“Ljudi insistiraju, neće da rade kod privatnika, a pri tom se žale i na naše cijene, koje su bazirane samo na pokrivanju troškova. Tu nikakve zarade nemamo. Hemijsko tretiranje palmi je 10 eura, a dendrohirurgija oko 130 eura. Ukoliko moramo da postavimo i skelu, cijena je neznatno više”, navela je ona.

Foto: Radio Jadran

Registar zelenila u Herceg Novom još ne postoji i pored skupštinske odluke, pa tako ni, osim nekog internog “popisa” u Komunalno stambenom nemaju precizan broj palmi.

Do sada je, prema riječima Konjević, sa javnih površina odstranjeno pet palmi.

“Većini onih na kojima je obavljena dendrohirurgija, surlaš je ponovo napao, pa se tretiranja nastavljaju, mada ishod je neizvjestan. Od ljeta je obavljeno 40 dendrohirugija”, istakla je ona.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com