Islamista koji je za ID regrutovao preko 20.000 ljudi, imao crnogorsku ličnu? - Volim Podgoricu

Islamista koji je za ID regrutovao preko 20.000 ljudi, imao crnogorsku ličnu?

Mirsad Kandić, bivši stanovnik njujorškog Bruklina, izručen je iz BiH u SAD kako bi se suočio s optužbama da je otputovao na Bliski Istok, gdje je regrutovao ljude za Islamsku državu, navodi Federalni sud u Bruklinu.

Ovaj terorista je uhapšen sredinom godine u BiH, ali je izručen tek prije dva dana. Na saslušanju se izjasnio da nije kriv nakon čega je određeno da bude zadržan u pritvoru.

Pri hapšenju je kod sebe, kako navodi Blic, imao lažnu ličnu kartu Crne Gore pod imenom Edin Radončić.

Međutim, to mu nije bio jedini lažni identitet.

Žurnal piše da su međunarodne bezbjednosne službe registrovale najmanje jedanaest imena.

Imao je dokumenta sa imenima Mirsad Abdulrahim, Abdul Rahim Al Bosni, Abul Rahim Al Bosni, Abdul Rahim, Abu Khaled Al Turki, Mirsad Kandok, Fires Alfi.

Njegov boravak registrovan je u Turskoj, Albaniji, Bugarskoj, Njemačkoj, Iraku, Siriji i na kraju u BiH gdje se skrasio u januaru ove godine.

Lociran je na osnovu telefonske kartice kupljene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koju je koristio prilikom slijetanja u BiH. I od tada je krenula potraga za njim.

Konačno je pronađen krajem juna ove godine u sarajevskom naselju Grbavica. Uhapšen je 4. jula. U njegovom mobilnom telefonu pronađene su prepiske sa ISlL-ovim oficirima iz Rake. Bio je u kontaktu sa nekoliko osoba u BiH. Govori engleski, albanski, bosanski i ruski jezik, a u BiH je, kako tvrdi Žurnal, ušao sa lažnim ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović.

Džejms Brendin, advokat koji zastupa Kandića, odbio je da komentariše slučaj, rekavši kako nije imao dovoljno vremena da se upozna sa optužbama koje se stavljaju na teret njegovom klijentu.

Tužioci su kazali kako je Kandić, koji je u SAD živio na osnovu “zelene karte”, putovao u Tursku u decembru 2013, a potom se pridružio grupi militantne Islamske države, pomažući u agitovanju putem interneta.

On je, kako su naveli tužioci, komunicirao sa potencijalnim regrutima preko više od 100 naloga na Tviteru, te da mu je baza bila u Turskoj.

– On je tri godine bio ISIS-ov logističar i jedan od važnih ljudi u hijerarhiji – kazala je tužiteljka Sarita Komatiredi.

Kandić je, prema podacima obavještajnih službi, odgovoran za najmanje 20.000 prelazaka na teritoriju pod kontrolom ISIS.

Kandić je optužen za pružanje materijalne pomoći Islamskoj državi. Ako bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na doživotni zatvor.

Šest tačaka optužnice

Međunarodna potjernica za teroristom je raspisana 2014, a sada se suočava sa optužnicom sa 6 tačaka.

Šef kancelarije FBI u Njujorku Vilijem F. Svini Mlađi je kazao da je Kandić još od 2005. “iskazivao želju za napuštanjem SAD, kako bi ubijao američke vojnike, i uključivanjem u džihad na Bliskom Istoku”.

– Kandić je sada u Njujorku, više ne živi slobodno među nama. Sada je u državnom pritvoru kako bi se suočio s pravdom – rekao je Svini.

Nakon što je 13. novembra 2015. u Francuskoj izveden teroristički napad u kojem je smrtno stradalo 130 osoba, Kandić je, prema navodima iz optužnice, na Tviteru objavio poruku “Amerika je u strahu!”

 (Blic/ Žurnal)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com