MA Dinkiću isplatili 100.000 eura - Volim Podgoricu

MA Dinkiću isplatili 100.000 eura

Osim fik­snih 100 hi­lja­da eura ko­je su bi­le za­ga­ran­to­va­ne kao za­ra­da MD so­lu­šna i ko­je su im is­pla­će­ne od mar­ta do ju­na 2015, toj fir­mi, ko­ja je re­gi­stro­va­na kao DOO sa sje­di­štem u Be­o­gra­du, tre­ba­lo je po ugo­vo­ru da pri­pad­ne još 200 hi­lja­da eura.

Mon­te­ne­gro­er­lajnz (MA) je is­pla­tio fir­mi MD so­lušn, či­ji je ve­ćin­ski vla­snik biv­ši mi­ni­star fi­nan­si­ja Sr­bi­je Mla­đan Din­kić, pre­ko 100 hi­lja­da eura za kon­sul­tant­ske uslu­ge ko­je se u avio-sa­o­bra­ća­ju ina­če ne pla­ća­ju kon­sul­tan­ti­ma. U pi­ta­nju su kon­sul­ta­ci­je ko­je se ti­ču skla­pa­nja kod šer ugo­vo­ra sa dru­gim avio-kom­pa­ni­ja­ma, u ovom slu­ča­ju Eti­had er­vej­zom. Pri­tom za te uslu­ge ni­je ras­pi­si­van ten­der, već je ugo­vor pot­pi­san na osno­vu sa­gla­sno­sti od­bo­ra di­rek­to­ra. Ugo­vor je pot­pi­sa­la pret­hod­na upra­va MA, na či­jem če­lu je bi­la Da­li­bor­ka Pe­jo­vić.
MA je u fe­bru­a­ru 2015. go­di­ne pot­pi­sao ugo­vor o pru­ža­nju kon­sul­tant­skih uslu­ga sa fir­mom MD so­lušn, pre­ma ko­jem je za če­ti­ri mje­se­ca tre­ba­lo da se sa Eti­had er­vej­zom pot­pi­šu me­mo­ran­dum o ra­zu­mi­je­va­nju o stra­te­škoj ko­mer­ci­jal­noj sa­rad­nji, za­tim kod šer ugo­vor i na kra­ju ugo­vor o u upra­vlja­nju Mon­te­ne­gro­er­laj­nzom. Za ta če­ti­ri mje­se­ca ni­šta od na­ve­de­nog ni­je re­a­li­zo­va­no, a MD so­lušn je po ugo­vo­ru za sva­ki od ova če­ti­ri mje­se­ca do­bio po 25 hi­lja­da eura, što je ukup­no 100 hi­lja­da eura. To po­ka­zu­je ugo­vor iz­me­đu MA i MD-a u ko­ji je „Dan” imao uvid.
Me­mo­ran­dum sa Eti­ha­dom je pot­pi­san u no­vem­bru, dok je kod šer ugo­vor za le­to­ve ka Uje­di­nje­nim Arap­skim Emi­ra­ti­ma pot­pi­san u de­cem­bru 2016. go­di­ne, go­di­nu i po na­kon pot­pi­si­va­nja ugo­vo­ra sa MD so­lu­šnom. Do ugo­vo­ra o upra­vlja­nju Eti­ha­da Mon­te­ne­gro­er­lajz­nom ni­je ni do­šlo, a to je bio kraj­nji cilj.

Osim što za ove uslu­ge MA ni­je ras­pi­si­va­la ten­der, prak­sa u avio-sa­o­bra­ća­ju je, pre­ma na­šim po­u­zda­nim in­for­ma­ci­ja­ma, da se skla­pa­nje kod šer ugo­vo­ra ne pla­ća kon­sul­tan­ti­ma. MA ima ne­ko­li­ko kod šer ugo­vo­ra i ni za je­dan od tih ugo­vor, pre­ma na­šim in­fo­r­ma­ci­ja­ma, ni­je pla­tio ni cen­ta kon­sul­tan­ti­ma, već su ih skla­pa­li za­po­sle­ni u avio-kom­pa­ni­ji u sklo­pu svo­jih re­dov­nih rad­nih ak­tiv­no­sti. MA ima kod šer ugo­vo­re sa Er Fran­som, Austri­jan er­lajz­nom, Adri­ja er­vej­zom, Er Sr­bi­jom…
Osim fik­snih 100 hi­lja­da eura ko­je su bi­le za­ga­ran­to­va­ne kao za­ra­da MD so­lu­šna, i ko­je su im is­pla­će­ne od mar­ta do ju­na 2015, toj fir­mi, ko­ja je re­gi­stro­va­na kao DOO sa sje­di­štem u Be­o­gra­du, tre­ba­lo je po ugo­vo­ru da pri­pad­ne još 200 hi­lja­da eura. Ugo­vo­rom je pred­vi­đe­no da se 200 hi­lja­da eura is­pla­ti za uspje­šno iz­vr­še­nje uslu­ga, što, ka­ko pi­še u ugo­vo­ru, pod­ra­zu­mi­je­va za­klju­če­nje ugo­vo­ra o stra­te­škoj ko­mer­ci­jal­noj sa­rad­nji sa Eti­ha­dom. Do ugo­vo­ra, me­đu­tim, ni­je do­šlo, ali su pot­pi­sa­ni me­mo­ran­dum i kod šer ugo­vor sa Eti­ha­dom, ko­ji su sa­stav­ni dio tog ugo­vo­ra.
MA je na mje­seč­nom ni­vou kon­sul­tan­tu pla­ćao i tro­ško­ve pre­vo­za i smje­šta­ja u ze­mlji i ino­stran­stvu.

„Dan” je u ve­zi sa ovim ugo­vo­rom po­slao upi­te još pro­šle sed­mi­ce i Mon­te­ne­gro­er­lajz­nu i MD so­lu­šnu i Vla­di. Ni­ko od njih nam ni­je od­go­vo­rio na pi­ta­nja.
MA se ra­ni­je ogla­ša­vao po­vo­dom ovog ugo­vo­ra, ka­da su me­di­ji pre­ni­je­li da se nji­me ba­vi tu­ži­la­štvo. Ta­da je iz te kom­pa­ni­je na­ve­de­no da je kon­sul­tant dje­li­mič­no re­a­li­zo­vao ugo­vor, te da mu je pla­će­no shod­no ste­pe­nu re­a­li­za­ci­je. Ni­je­su pre­ci­zi­ra­li ko­li­ki je iz­nos, od 200 hi­lja­da, is­pla­ćen fir­mi Mla­đa­na Din­ki­ća. Ugo­vor sa MD so­lu­šnom je pot­pi­sao ta­da­šnji i sa­da­šnji iz­vr­šni di­rek­tor MA Živ­ko Ba­nje­vić, ko­ji je na­krat­ko na­pu­stio avio-kom­pa­ni­ju, ali se vra­tio ka­da je pro­mi­je­njen me­nadž­ment u ja­nu­a­ru ove go­di­ne.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com