MIHAILO: Bliži se kraj “vladavini” SPC u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

MIHAILO: Bliži se kraj “vladavini” SPC u Crnoj Gori

Tek kada nezakonito upisana crkvena imovina na Beogradsku patrijaršiju bude uzakonjena na državu Crnu Goru naša zemlja će moći da živi u miru, bez uplitanja Srpske pravoslavne crkve i stranih centara moći i mogućnosti da ovdje generišu sukobe na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, poručio je u intervjuu za Pobjedu arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorski Mihailo.

On vjeruje da se bliži kraj „vladavini“ SPC u našoj zemlji, s kojom je više od dvije decenije „država dijelila suverenitet“, te da ovog puta „administracija neće kapitulirati pred beogradskim popovima“.

Očekuje i da će biti riješeno pitanje Ostroga koji je sada pod okriljem Srpske crkve koja od ove crnogorske svetinje, kako je rekao, živi i zarađuje milione.

Nakon još jednog incidenta na Ćipuru kada policija nije dozvolila održavanje skupa Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi najavili ste da to više nećete dozvoljavati. Što podrazumijeva ovakva reakcija CPC?

Mitropolit Mihailo: Policija je spriječila da na Ćipuru održimo legalno najavljen parastos našoj kraljevskoj porodici Petrović Njegoš, dok je SPC bez ikakve najave ušla u crkvu koja je u vlasništvu prijestonice Cetinje. To više neće moći. Zato prema državi imamo tri zahtjeva.

Prvo – da se po hitnoj proceduri usvoji zakon o slobodi vjeroispovijesti, drugo – da se pravoslavnim Crnogorcima i njihovom svještenstvu omogući vršenje službe u crnogorskim crkvama i manastirima koji su izgrađeni prije 1918. godine i treće – „obnova katastra po službenoj dužnosti“ po Zakonu o državnom katastru.

Tražimo da se uradi revizija svih upisa na oko 70-80 odsto vjerskih objekata na koje su tokom 90-ih godina prošloga vijeka, bez ikakvog pravnog osnova i dokumenta o vlasništvu, upisali neregistovani pravni subjekt – Srpsku pravoslavnu crkvu, odnosno njenu ekspozituru u Crnoj Gori – Mitropoliju crnogorsko primorsku.Tražimo da se, shodno zakonu, ponište rješenja o upisu, a objekti vrate u vlasništvo države, odnosno u pređašnje stanje.

Očekujete li da će u skorije vrijeme Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ući u proceduru?

Mitropolit Mihailo: Praksa da se usred Crne Gore, i formalno i neformalno, beskrupulozno preziru interesi Crnogorske crkve i države za račun Srbije i Beogradske patrijaršije, u slučaju ovoga zakona je postavljena drugačije. Nacrtom je predviđeno da se sva državna i narodna imovina, koja je kao takva egzistirala do 1918. godine, uključujući i posljednje decenije i nezakonito upisanu crkvenu imovinu na Beogradsku patrijaršiju, uzakonjuje na državu Crnu Goru.

Nije predviđeno ni da se cetinjskoj filijali Beogradske patrijaršije uzakoni ekskluzivni status. Na temelju takvog statusa, koji joj je dvije i po decenije bio neformalno priznat, ona je bila faktor s kojim je naša država dijelila suverenitet. Vjerujemo i u Boga se nadamo, da ovoga puta, prvi put, administracija neće kapitulirati pred beogradskim popovima.

Srpska crkva u Crnoj Gori ne prestaje da vodi kampanju protiv Crnogorske pravoslavne crkve, a institucije ne reaguju. Kako to komentarišete?

Mitropolit Mihailo: Njihovom nemoći! Govor mržnje, razne uvrede, klevete i podmetanja, a posebno kletve znak su slabosti SPC. Pitaćemo se uskoro je li moguće da smo sebi dozvolili da nas neko kao što je Amfilohije, Joanikije, Džomić, Plamenac i drugi tako drsko vrijeđaju u rođenoj kući.

Nadpop Amfilohije nedavno je izjavio da ne podržava izgradnju Srpske kuće u Podgorici koju finansira Vlada Srbije, jer smatra da je to nepotrebno, zato što je prema njegovom mišljenju cijela Crna Gora – Srpska kuća. Od njega i njegovog srpskog patrijarha iz Beograda ništa nas ne može začuditi ni iznenaditi. Njihova mržnja prema Crnoj Gori je veća od ljubavi prema Srbiji, srpstvu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Institucije u Crnoj Gori se polako, ali sigurno oslobađaju ovog balasta, koji kao rak rana skoro čitav vijek nagriza skoro sve pore crnogorskog društva. Uvjeren sam da vrijeme oslobađanja od ovih okupatora brzo dolazi.

1 komentar

  1. E moj jado od Mirahsssha.. BLizi se kraj tvoje vladavine, tj tvog brukanja Crne Gore! Rascinjeni raspop, koji nema blagoslov Vaseljenske PAtrijarsije, vec samo MUPa cetinje. On nesto prica, i kao vazno je sto ovaj raspop prica? Kome je vazno? Narod Crne Gore je uz Mitropoliju Crnogorskoprimorsku. NArod je uz Srpsku Crkvu! Pogledajte liturgije, miraseve ,a dodjite u Saborni Hram u Podgorici Srpske Crkve pa cete da vidite dje je narod! Sa ovim Mirashem ne valja ni cipele opcistit! Da ne opogani djon, jer djon od cipele vise vrijedi od rijeci ovog raspopa!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com