Home / ŽIVOT + / Alternativa / Ovu mozgalicu samo genije je rješava

Ovu mozgalicu samo genije je rješava

Pred vama je zvanično najteža i jedna od najpoznatijih mozgalica na svijetu.

Osmislio ju je američki filozof Džordž Buls 1996. i od tada, pa sve do danas, ne prestaje da zbunjuje ljude širom svijeta.

Rješenje, naravno, postoji – samo je potrebno da budete zaista jako pametni da biste ga samostalno provalili.

Pa, da počnemo!

Nalazite se na svemirskom brodu koji doživi kvar i padne na nepoznatu planetu. Vi i vaš tim izlazite iz broda i shvatate da je jedini način da se vratite na planetu Zemlju da odigrate igricu sa tri vanzemaljca koji vladaju tim svijetom.

Tri vanzemaljca se zovu T, F i R – ali vi ne znate koji je koji. Kako biste se bezbjedno vratili kući, vi morate da otkrijete kako se koji zove!

Dat vam je set informacija: Imate pravo da postavite ukupno tri pitanja na koja će vam vanzemaljci odgovoriti sa “da” ili “ne”.

T uvek govori istinu. F uvek laže. R odgovara rendom, ponekad istinu, ponekad laž.

Svako pitanje mora da bude postavljeno jednom od njih trojice (ne može dvojici ili trojici odjednom), ali ako želite možete dva ili tri pitanja da postavite istom vanzemaljcu.

Vanzemaljci će vam odogovoriti za “OZO” ili “ULU”. Jedna od tih riječi znači “da”, a druga “ne”, ali vi ne znate koja je koja!

Kako možete da provalite koji vanzemaljac se kako zove?

U početku, ova zagonetka djeluje nerešivo. Koja je poenta postavljanja pitanja kad ne možete ni da razumijete odgovor, ni da znate da li je istinit? Ali, rješenje postoji!

Ključ je da pametno smislite pitanja

Ključ je u tome da svako od tri pitanja formulišete tako da odgovorom dobijete neku korisnu informaciju. Za početak, možemo da dođemo do rješenja čak i ako ne znamo šta “ozo” i “ulu” znače tako što ćemo same te riječi uključiti u pitanja.

Na primjer, pretpostavimo da je naše pitanje “da li je 2+2 jednako 4”. Ako tako postavimo pitanje vanzemaljcu, odgovor će biti besmislen jer ne znamo ni da li laže, ni šta je odgovorio. Zato ćemo pitanje formulisati ovako:

Ako te pitam da li je 2+2 jednako 4, da li ćeš mi odgovoriti “ozo”?

Ako “ozo” znači da…

T će vam odgovoriti istinu – dakle, “ozo”.

F-ov odgovor na pitanje “da li je 2+2 jednako 4” je “ulu” jer laže, tako da će vam odgovoriti “ozo” jer ne može iskreno da vam kaže da bi rekao “ulu” (zapamtite, on uvijek laže).

Ako “ozo” znači ne…

Onda je odgovor na naše pitanje da li je 2+2 jednako 4 “ulu”, pa će vam i T i F odgovoriti “ozo” (ne).

Na ovaj način možemo da budemo sigurni da će T i F na ovakvo pitanje uvek odgovoriti “ozo” ako je pitanje tačno (2+2=4) ili “ulu” ako je netačno (2+2=5 na primjer). Nažalost, ovo nam i dalje ne rješava problem sa trećim vanzemaljcem, koji ponekad laže, a ponekad govori istinu. Ali, ne brinite, i za to postoji rješenje. Dakle, sad kad znamo kako treba formulisati pitanja, možemo da počnemo sa pravim pitanjima.

1. Pitajte vanzemaljca u sredini: “Ako te pitam da li je vanzemaljac sa moje lijeve strane R, da li ćeš mi odgovoriti ‘ozo’?”

Ako vam odgovori “ozo”, postoje dvije mogućnosti. Ili već pričate sa prevrtljivim R-om, i u tom slučaju je odgovor nebitan (jer ne znamo da li je istinit ili ne) ili pričate sa T-om ili R-om. U tom slučaju, već znamo da odgovor “ozo” znači da je vaše hipotetičko pitanje ISTINA. Dakle, vanzemaljac sa vaš lijeve strane je R.

Ukoliko je odgovor “ulu”, onda znate da vanzemaljac sa vaše lijeve strane nije R. Kakav god da je odgovor, znaćete koji od vanzemaljaca sigurno nije R.

2. Obratite se vanzemaljcu za kojeg znate da nije R i pitajte ga: “Ako te pitam da li si ti F, da li ćeš mi odgovoriti ‘ozo’?”

Pošto sada znate da je pred vama ili T ili F, koji god odgovor da vam da znaćete njegov identitet.

3. Sad kad znate da li je to T ili F, znate da li su njegovi odgovori uvijek istina ili uvijek laž. Postavite m pitanje: “Ako te pitam da li je vanzemaljac u sredini R, da li ćeš mi odgovoriti ‘ozo’?”

Njegov odgovor će vam otkriti da li je R u sredini ili je skroz desno. I sad znate tačno koji je koji vanzemaljac.

T, F i R će vam sada pomoći da popravite brod i možete da se vratite na Zemlju! Na kraju dobijate jedno bonus pitanje i pitate T-ja da li je put do zemlje dug. On vam odgovara “OZO”.

Šteta što i dalje nemate pojma da li je “ozo” da ili ne.

Check Also

Kompanija Fejsbuk počela sa testiranjem nove opcije

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *