Uhapšeni makedonski i crnogorski državljani - Volim Podgoricu

Uhapšeni makedonski i crnogorski državljani

Zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela utaja poreza i pranje novca juče je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšeno nekoliko makedonskih i crnogorskih državljana.

Oni su do kasno u noć saslušavani pred specijalnim tužiocima u Podgorici, koji su im odredili zadržavanje do 72 sata.

Među uhapšenima su se našli Dragan Savić, Grujica Jovanovski i Elizabeta Stojanovska. Oni se terete da su kao osnivači više firmi utajili porez u iznosu višem od 100 hiljada eura, dok se nekima od njih na teret stavlja i pranje novca.

Sagovornik Vijesti iz Tužilaštva objašnjava da su osumnjičeni osnovali više firmi na čijim računima se uplaćuje novac koji se kasnije podizali po osnovu materijalnih troškova i na taj način su izbjegavali plaćanje poreza.

Makedonska državljanka Elizabeta Stojanovska osnivačica je budvanske firme „Betpi company“, čija djelatnost je, prema registru privrednih subjekata, gradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Kako je riječ o predmetu iz nadležnosti specijalnog tužilaštva koji nosi oznaku „tajno“ advokatica Marija Živković  Milić, kratko je za Vijesti kazala da je njenoj branjenici određeno zadržavanje do 72 sata.

Prema podacima registra privrednih subjekata ime uhapšenog Jovanovskog registrovano je u pet firmi sa sjedištima u Budvi i Podgorici, od koje su dvije „obrisane“ a sve, baš kao i firma Stojanovske se pretežno bave izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

Tako se kao osnivač, izvršni direktor ili ovlašćeno lice njegovo ime navodi kod aktivnih firmi „Gugi-group“ iz Budve, „Beton – ing“ iz Podgorice, a naveden je i kao osnivač podgoričke firme “A – Z gradnja čija je djelatnost “ostali nepomenuti specifični građevinski radovi“.

Njegov advokat Vladimir Đurković za Vijesti je kazao da nije prisustvovao saslušanju i da nije upoznat za šta se činjenično tereti njegov klijent.

„U rješenju o zadržavanju je navedeno krivično djelo „utaja poreza“ stav 4, što znači da je riječ o iznosu većem od 100 hiljada eura. Njemu je određeno zadržavanje zbog opasnosti od bjekstva, budući da je strani, odnosno makedonski državljanin, ali i kako ne bi uticao na svjedoke koji tek treba da budu saslušani”, kazao je advokat Đurković.

Iz Uprave policije, ali ni iz Tužilaštva nije bilo zvaničnog saopštenja povodom ove akcije hapšenja.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com