ZAŠTO ŽENE 2 MJESECA U GODINI RADE BESPLATNO?! - Volim Podgoricu

ZAŠTO ŽENE 2 MJESECA U GODINI RADE BESPLATNO?!

Žene u Evropi danas zarađuju po satu 16,3 odsto manje nego muškarci, saopštila je Evropska komisija (EK) povodom obilježavanja Evropskog dana jednakih plata.

To znači da od sada do kraja godine, Evropljanke praktično rade besplatno za razliku od muškaraca, prenosi Tanjug.

“Jednakost polova, uključujući jednake plate za muškarce i žene, jedna je od osnovnih vrijednosti Evropske unije (EU). Ali je tu situacija i dalje daleko od realnosti”, navodi se u zajedničkom saopštenju potpredsjednika EK Fransa Timmermansa i evropskih komesarki Marianne Thyssen i Vere Jourove.

Žene, kako se dodaje, dva mjeseca godišnje rade besplatno za razliku od njihovih muških kolega.

“To je šokantna i neprihvatljiva nepravda u 21. vijeku u Evropi, zbog čega pod hitno moramo da ostvarimo napredak na tom planu”, dodaje se u saopštenju i najavljuje predstavljanje Akcionog plana za borbu protiv rodnog jaza u platama kroz narednih nekoliko sedmica.

U EU, žene su po obrazovanju jednake ili čak obrazovanije od muškaraca, ali to se ne vidi na tržištu rada.

U prošloj godini je 33 odsto žena imalo završeno visoko obrazovanje, a 29 odsto muškaraca, ali je stopa zaposlenosti žena bila 11,6 procentnih poena manja nego kod muškaraca.

Žene, takođe, nijesu u dovoljnoj mjeri zastupljene na najvišim pozicijama u najvećim evropskim kompanijama u EU, pa je tako među 14 predsjednika upravnih odbora, samo jedna žena, kao i među 20 izvršnih direktora.

2 komentara

  1. Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. With thanks

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com