Baltić: Stanje u Mojkovcu je alarmantno - Volim Podgoricu

Baltić: Stanje u Mojkovcu je alarmantno

Nosilac liste “Demokratski front – da radi Mojkovac” na izborima u Mojkovcu Nikola Baltić kazao je da je Demokratski front Mojkovac završio prvu fazu kampanje u susret izborima i nakon konstantnog rada na terenu i razgovora sa građanima, “zaključujemo da je stanje u našoj opštini krajnje alarmantno i da su promjene neophodne kako bi se zaustavilo propadanje i krenulo u oporavak Mojkovca.”

“Nemaština, velika stopa nezaposlenosti, masovna migracija mladih Mojkovčana, su osnovni problemi, koji pogađaju većinu porodica u opštini. Dobro Mojkovčani znaju ko je krivac za to što su im djeca napustila rodni kraj, što glava porodice ne može često da prehrani svoju familiju, što je privreda postala misaona imenica u ovom kraju koji je nekada imao više od 2.500 zaposlenih u rudniku “Brskovo“ i drvopreradi “Vukman Kruščić”. Neuspjele, propale privatizacije u Crnoj Gori, čiji je krivac aktuelna vladavina DPS-a,  najviše su pogodile sjever CG, a Mojkovac učinile jednom od najsiromašnijih opština.
Da li se aktuelni premijer Duško Marković, koji je rođen u Mojkovcu, sjeća blagostanja u svom rodnom kraju, prije nego je “poslom’’ otišao u Podgoricu i postao saučesnik propasti Mojkovca i Mojkovčana? Da li može mirno prošetati pustim ulicama Mojkovca, koji polako ali “sigurnim korakom“ postaje grad penzionera? Da li je svaka njegova posjeta Mojkovcu samo radna posjeta uoči izbora, kada donosi pune vreće praznih obećanja, projekte u koje ni djeca više ne vjeruju, kako bi im prenio poruku “da živimo bolje “? Šta je uradila aktuelna vlast u Mojkovcu? Oni se ponose sa par kilometara nasutih puteva. Ali, i tu se znaju prioriteti. Članska karta DPS-a u ruralnom dijelu Mojkovca obezbjeđuje nešto nasutog puta, koji se popravlja i krpi svake četvrte godine. A sa druge strane, u slučaju nemanja iste nema ni puta. Praksa je da se tačno prepoznaju kuće koje ne podržavaju premijera i DPS. Nema podrške, nema ni puta. Obećali su i ponovno otvaranja rudnika Brskovo. Tačno prije četiri godine. Lokalni predstavnici DPS poručiše da su tadašnje eksploatacije rude pokazale da ima dovoljno rude da se ponovo pokrene proizvodnja, i preko 200 radnih mjesta”, kazao je Balitć.

On je dodao da je interesantno što su “predstavnici raznih kompanija vršili eksploataciju uzoraka taman koliko je i trajala kampanja DPS.”

“Od tada ni traga ni glasa od rudnika, i od novih radnih mjesta. Koliko su nam obećavali ski-stazu, počeli smo da se čudimo kako nismo svi profesionalni skijaši. Svake godine se dovode kvazi-investitori koji su u pregovorima sa Vladom da se pokrene taj projekat, ali po običaju brzo odustanu. Evo stiže još jedna zima, a skijališta nigdje. Zar više nije dosta lažnih, praznih obećanja. Gdje su mljekare, gdje je su sušare, gdje su fabrike? Demokratski front ponudio je Mojkovcu rešenja za izlaz iz ambisa u koji su ga gurnuli čelnici DPS-a. Mi ćemo obezbijediti pošten posao za poštene ljude Mojkovca, kroz profesionalni i depolitizovan sistem kako bi se pružila maksimalna podrška građanima u ostvarivanju svojih prava. Planom aktivnosti posebna pažnja usmjerena je na zadržavanje mladih kroz izgradnju biznis inkubatora koji će obezbijediti opremljene prostore za mlade diplomce kako bi samostalno razvijali svoj biznis. Na taj način će moći da kroz kreativne ideje, uz podršku lokalne samouprave, obezbijede svoju egzistenciju upravo u svom rodnom gradu”, naveo je Baltić.

Baltić je kazao da je sledeći korak podizanje na veći nivo poljoprivrede i turizma kao razvojnih šansi Mojkovca.

“Povećanjem agrobudžeta, otvaranjem stručne savjetodavne službe u cilju podrške poljoprivrednicima i pomoći za prikupljanje potrebne dokumentacije za brojne IPARD projekte, samo su neki od koraka kako bi Mojkovac zaživio kao poljoprivredni kraj. DF planira formiranje odgovarajućih zadruga (stočarstvo i prerada mlijeka i mesa, otkup i prerada vune, voćarstvo, šumarstvo…) u okviru kojih lokalna samouprava daje garancije za kredite pod povoljnim uslovima ili bespovratna sredstva za poboljšanje stočnog i voćarskog fonda. Takođe, osnivanje turističko-informativnog centra, razvoj seoskog turizma, izgradnja parka prirode, razvoj sportskog, omladinskog i lovno-ribolovnog turizma, samo su neki od planova kako bi Mojkovac što više privukao domaće i strane turiste. Plan rada koji Demokratski front nudi Mojkovčanima je da naš grad bude mjesto gdje će se vrednovati znanje i diploma svakog mladog čovjeka. Mi želimo Mojkovac svih nas, u kome ćemo moći da živimo, stvaramo porodicu i bolje uslove života.  Umorili su se Mojkovčani od nadanja i čekanja u neko bolje sjutra, koje nije na vidiku sa aktuelnom vlašću. Pokazali su to na parlamentarnim izborima kada je mojkovačka opozicija imala bolji rezultat od DPS. I 26. novembra, glasanjem za DF, pokazaće da je vrijeme da se stane na kraj tiraniji i vladavini jednog čovjeka, i da je vrijeme da radi Mojkovac”, zaključio je Baltić.

Vijesti

2 komentara

  1. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

  2. Probably the most comprehensive and very nicely considered write-up I have found about this topic online. Keep on writing, I will maintain upon browsing to see your new content material. This is my personal fifth period visiting your internet website .

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com