Home / LJUDI / OD NJEGA BI UČILI I PINK PANTERI: Giška u intervjuu DO DETALJA OPISAO kako su pljačkali banke u inostranstvu

OD NJEGA BI UČILI I PINK PANTERI: Giška u intervjuu DO DETALJA OPISAO kako su pljačkali banke u inostranstvu

Đorđe Božović Giška, jedno od najpoznatijih imena jugoslovenskog podzemlja i čovjek koji je “beogradski asfalt izvezao na zapad” u jednom intervjuu novinarki Duški Jovanić je do detalja opisao kako su izvodili pljačke.

– Ukradu se obično dva automobila, pod uslovom da je treći, legalan. Jedan se postavi ispred mjesta pljačke, drugi, ukraden, dva-tri kilometra u drugom pravcu, a treći ostavi na drugom kraju grada. Onda se pred bankom, ako se radi nižerazredna pljačka, stavi maska preko lica i uleti unutra.

Razoruža se prvo čuvar banke, preskoči se ograda, pokupi se sve živo iz kaseta i kase i istrči napolje. Sjedne se u prvi auto, vozi do drugog auta, a njime do onog trećeg pravog. Pređe se u taj, dok jedan od učesnika sa oružjem i parama juri motorom u sasvim drugom pravcu.

A njegovi saučesnici, čisti ko suza, voze se bezbrižno legalnim autom, bez maske i bez ičega.

To bi bila prosječna pljačka. Pošto je mnogo teže, isključivo profesionalci idu na furgone ili na velike centralne banke. Onda pozorišna maska mora da se promijeni, da se baci suzavac, da se radi brzo, da ne bi na novac pali razni specijalni hemijski sastojci, koji ga oboje i unište.

U istom intervjuu Giška je otkrio i kako je dobio nadimak:

– Odmalena mi je nadimak Giška. Valjda potiče od Gice, prasenceta. Kao klinac sam bio prvo mršav, žgoljav, pa sam se posle od nekog američkog lijeka bio toliko ugojio da sam imao preko sto kila…

A osvrnuo se i na glasine da nikada u životu nije izgubio tuču.

Volio sam da se bijem, ali te tuče su bile dio našeg srpskog folklora, kao što su šajkača ili seljačka narodna nošnja. To je ta naša primitivnost. Morao sam uvijek da budem jači od neprijatelja.

U vrijeme tih bijesnih beogradskih godina imao sam obično od pet do deset tuča nedeljno. Pretrpio sam poraz jedino od Žorža Stankovića, koji je tada bio bokserski šampion. On je dva puta padao, ali me je na kraju udario tako da me je razvalio. Tada mi je bilo četrnaest godina i nisam više nijednu tuču izgubio.

Check Also

Drvo mira opet okupilo Barane i brojne goste: Pogledajte kako je bilo u Starobarskoj čaršiji (FOTO)

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *