„Put građanina u ogledalu istorije“ dobio Evropsku nagrada za državljanstvo, sigurnost i odbranu - Volim Podgoricu

„Put građanina u ogledalu istorije“ dobio Evropsku nagrada za državljanstvo, sigurnost i odbranu

“Put građanina u ogledalu istorije“ dobitnik je Evropske nagrade za državljanstvo, sigurnost i odbranu (eng. European Award for Citizenship, Security and Defence).  Lider na projektu „Put građanina u ogledalu istorije“ – bio je  institut „Dom umjetnosti i obrazovanja“ iz Litvanije, zajedno sa partnerima u Crnoj Gori- Opština Herceg Novi, Mađarskoj, Litvaniji i Portugalu.

U obrazloženju se navodi da projekat „ima za cilj da podsjeti mlade ljude da se ljudska prava ne smiju uzimati zdravo za gotovo, kao i da im pokaže da pripadnost Evropskoj uniji pomaže u odbrani ljudskih prava i doprinosi osjećaju sigurnosti“.

“Projekat “Put građanina u ogledalu istorije” finansiran je u okviru programa „Evropa za građane“, ukupne vrijednosti 120.000 eura.

Tokom projekta snimljen je dokumentarni film, održane brojne radionice za učesnike i četiri međunarodna događaja u školama – forum teratar: u litvanskom gradu Kaunasu, mađarskom Tata, portugalskom Ouremu i u Osnovnoj školi „Dašo Pavićić“ u Herceg Novom”, navedeno je iz lokalne uprave.

Cilj aktivnosti bio je podsticanje dijaloga između različitih generacija, kako bi se ukazalo na značaj prava i sloboda zagarantovanih u Evropskoj uniji. Takođe, ideja je bila da se mladima ukaže na tipične načine narušavanja ljudskih prava, poput vršnjačkog nasilja ili diskriminacije manjina, te da se sa njima otvoreno razgovara o rješenjima i zaključcima kako svaki pojedinac u svojoj sredini može da doprinese zaštiti prava i dostojanstva ličnosti.

Pored dvadesetak predstavnika projektnih partnera, u organizovanim događajima učestvovalo je preko 500 djece, nastavnika, pedagoga, glumaca i drugih pojedinaca iz različitih organizacija.

Nagrada će biti predstavljena 28. novembra, u okviru Berlinske konferencije o sigurnosti.

Vijesti

2 komentara

  1. Splendid post. We learn brand new stuff upon various blogs daily. Couple of revitalizing to determine content material using their company writers as well as grow to be familiar having a little some thing their own certain. I’d believe to make use of a few inside the information on my blog need to don’t mind. Normally I’ll provides a link back up in internet internet site. Thanks sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com