Iz inostranstva stiglo 310 miliona eura - Volim Podgoricu

Iz inostranstva stiglo 310 miliona eura

Ljudi koji rade u inostranstvu, pomorci, rođaci… za devet mjeseci ove godine poslali su svojim porodicama u Crnoj Gori 310 miliona eura, što je sedam odsto, ili 21,7 miliona više nego u istom periodu prošle godine, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke.

U ovu sumu su uračunate i penzije, invalidnine i druga socijalna davanja iz inostranstva.

Uskoro će, kako su kazali iz CBCG, biti poznat i podatak za deset mjeseci, odnosno priliv i u oktobru.

Države

Zaključno sa septembrom najviše doznaka je stiglo iz Italije, Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Na četvrtom mjestu je Irska, potom Njemačka, Velika Britanija, potom Švajcarska, kazali su iz CBCG u odgovoru na pitanje odakle stiže najviše novca.

U prošloj godini ukupan priliv doznaka iz inostranstva u Crnu Goru bio je 393,4 miliona eura, što je 3,8 odsto više nego 2015.

Od ukupnog prošlogodišnjeg priliva doznaka, 246 miliona eura odnosilo se na kompenzacije zaposlenih odnosno plate rezidenata Crne Gore koji rade za nerezidenta, 112,1 miliona eura na lične transfere, dok se 35,3 miliona eura odnosilo na priliv po osnovu penzija, invalidnina i drugih socijalnih primanja.

U Centralnoij banci kažu da dio doznaka stiže neformalnim kanalima.

“Značajan dio doznaka stiže neformalnim kanalima pa je te iznose teško statistički obuhvatiti”,  objasnili su iz CBCG.

Iz godine u godinu priliv novca iz inostranstva stalno raste.

Povećanje

“Ukoliko posmatramo stanje ove pozicije platnog bilansa u prethodnom periodu, može se zaključiti da ova kategorija predstavlja stabilan i stalno rastući priliv sredstava iz inostranstva”, ocijenili su iz Centralne banke.

Doznake iz inostranstva utiču na životni standard građana. Dio ovog novca se ulaže i u investicione projekte, ali nema preciznog podatka koliko. Priliv doznaka ne zavisi od stanja u domaćoj ekonomiji, ali one utiču na nju. Često se, međutim, čuje da bi novac od doznaka u mnogo većem obimu trebalo usmjeravati sa potrošačke u investicionu sferu. To znači da bi dijaspori trebalo mnogo više prezentovati mogućnosti za investiranje, izradom strategija i njihovim predstavljanjem.

Iz CBCG je ranije objašnjeno da su, u skladu sa novom metodologijom Međunarodnog monetarnog fonda, koju Centralna banka primjenjuje od 2014, lični transferi nova kategorija koja predstavlja širi koncept od do sada korišćenog koncepta radničkih doznaka.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com