U CRNOJ GORI NEMA BOGINJA: Iz Instituta za zdravlje upozoravaju - Volim Podgoricu

U CRNOJ GORI NEMA BOGINJA: Iz Instituta za zdravlje upozoravaju

U posljednje dvije godine u Crnoj Gori nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja od malih boginja. Ipak slučajevi epidemije u regionu opominju nas da ne smijemo da zaboravimo na opasnost i razarajuću moć zaraze, upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje.

Razloga za paniku nema jer, kako ističu,  vakcina ima dovoljno za sve.

“Epidemije ne poznaju granice i bez ikakve namjere da se roditelji ili bilo ko zastrašuje, u dvadeset prvom vijeku svaka dječija smrt od zarazne bolesti koja se može spriječiti vakcinacijom u našoj zemlji bila bi ravna katastrofi”, poručuju iz IJZ i pozivaju roditelje da vakcinišu djecu.

Da bi spriječili da do toga dođe, dodaju oni, potrebno je da se odupremo navali pogrešnih informacija, iskrivljenih podataka, nenaučnih činjenica i zlonamjernih tvrdnji protivnika vakcinacija.

“Sve mjere zdravstvenih vlasti ostaće bez efekta ako nema saradnje sa roditeljima. Jako je bitno da se sva nevakcinisana djeca povedu kod izabranog pedijatra i na vrijeme zaštite. Zato molimo roditelje da sve zdravstvene savjete traže od ljekara te da se bezbrižno igraju sa svojom djecom, a ne sa zdravljem svoje djece”, poručuju iz Instituta.

U prvih deset mjeseci ove, kao i tokom cijele prethodne godine, u Crnoj Gori nije zabilježen ni jedan slučaj obolijevanja od malih boginja – bilo da se radi o „importovanim“  slučajevima iz okolnih država niti je prijenos virusa zabilježen kod nas.

“Štaviše, u posljednjih 12 godina kod nas su registrovana samo 32 oboljela pri čemu u posljednje tri godine nije bilo domaćih (autohtonih) slučajeva već se radilo o sporadičnom oboljevanju najviše tokom 2015-e koje je bilo povezano sa „uvozom“ virusa iz okolnih država – uglavnom iz Bosne i Hercegovine – Republike Srpske”, kažu u IJZ.

Zahvaljujući ovoj činjenici, Crna Gora je ove godine po prvi put, zajedno sa druge 32 države (od ukupno 51) u Evropskom regionu SZO-a, označena kao država sa prekinutom endemskom tj. nacionalnom transmisijom virusa malih boginja.

“Crna Gora je gotovo jedina država u regionu koja je upravo zbog visokih stopa imunizacija i visokog nivoa kolektivnog imuniteta iz ranijih godina bila pošteđena epidemijskog javljanja zaraznih bolesti. Na žalost, to što nismo imali slučajeva nekih zaraznih bolesti (posebno morbila) učinilo je da zaboravimo njihovu opasnost i razarajuću moć što je dovelo do razvoja pogrešnog uvjerenja da uzročnika zaraznih bolesti više nema te da nam vakcine, kao najbitnija zdravstvena intervencija u istoriji čovječanstva, više nisu potrebne”, upozoravaju.

Kako objašnjavaju, opasnost od malih boginja leži u činjenici da virus pored uobičajene kliničke slike (ospa po koži i lezije sluznica, praćenih visokom tjelesnom temperaturom – groznicom, i dr.) izaziva anergiju i opšti pad imuniteta kod inficiranih, tako da se na male boginje često „nadovezuju“ druge bolesti i infekcije.

“I upravo ono što prati male boginje predstavlja najveću opasnost a to su su moguće komplikacije – upale gornjih i donjih respiratornih puteva, prije svega teške upale pluća, zatim upale uha, ali i najteže komplikacije koje mogu da se jave u vidu upale mozga – encefalitisa.  Komplikacije čine da se na oko hiljadu oboljele dece, bilježi u prosjeku jedan smrtni slučaj”, kažu oni.

Podsjećamo, epidemija je već uzela maha u regionu. U oktobru je jedno dijete umrlo na Kosovu, a u Beogradu je juče  proglašena epidemija.

Prema preliminarnim podacima svi oboljeli su nevakcinisani ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com