Home / ŽIVOT + / Showbiz / ŽENIO SE ČETIRI PUTA: Živio je burno, a završio tragično

ŽENIO SE ČETIRI PUTA: Živio je burno, a završio tragično

Legendarni srpski glumac Nikola Simić napustio nas je na današnji dan prije tri godine.

Njegove  uloge se smatraju  kultnim: Nikola  Simić

Nikola Simić, Foto: Dalibor Danilović

Nikola Simić rođen je 18. maja 1934. godine u Beogradu, u pekarskoj porodici, a njegov 10 godina stariji brat je glumac Slavko Simić.

Prvu ulogu dobio je još kao student, 1957. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je stalni član bio od 1959. do januara 2014. Od 1971. je igrao u predstavi “Buba u uhu” sa kojom je 7. juna 2011. proslavio jubilej – 40 godina igranja, a predstava je ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

 

Proslavio se brojnim filmskim i televizijskim ulogama, a Dimitrije Pantić iz “Tesne kože”, dirigent Herbert fon Karajan iz filmova Druga Žikina dinastija i Sulude godine, samo su neke od rola po kojima je ostao upamćen.

Nikola je glumio i u brojnim TV serijama, a važan dio njegove karijere bila je i sinhronizacija crtanih filmova. Najpoznatiji je po liku Duška Dugouška i čuvenoj rečenici “Šefe, koji ti je vrag”.

Nikola je odrastao na Zvezdari, da bi se njegova porodica kasnije preselila na Topličin venac, što je, kako je govorio, njemu veoma teško palo jer je bio razdvojen od drugova. Jedan od trenutaka koji mu je zauvijek ostao urezan u sjećanje jeste bombardovanje Beograda, 6. aprila 1941. godine.

– Dаn je bio sunčаn i lijep, аli nаpolju se dešаvаlo nešto čudno. Kroz prozor sаm vidio ljude kаko unezvjereni, u pidžаmаmа, bježe preko pаrkа. Čulа se vriskа djece u susjedstvu. Tаtа, štа je to? – kriknuo sаm prestrаvljen. Ništа, ne boj se! – umirivаo me je otаc. Ništа, sine, vojnа vežbа! Ali iznenаdа me je dohvаtio s krevetа i potrčаo sа mnom u nаručju kа kupаtilu. Kućа se zаtreslа, prolomio se strаšаn tresаk, po kаdi se rаsulo stаklo, u sobi su se stvаri prevrtаle. Mi smo pobjegli u podrum gdje su već bili mnogi stаnаri – napisao je glumac u autorskom tekstu za TV Novosti, davne 1975.

Važio je za jednog od najduhovitijih glumaca, a vedar duh nikada ga nije napustio.

– Smijeh je nešto najblagotvornije na svijetu. U smehu, kroz smeh, čovjek sve nevolje zaboravlja. Neka to bude i za trenutak, ali taj trenutak je dragocen. Nemoguće je da jedno biće bude stalno pod tenzijom, mora negde da pokulja ono nagomilano u njemu – rekao je u jednom intervjuu.

Njegov bratanac Dušan Simić za jedan dnevni list ispričao je da se glumac četiri puta ženio i razvodio, da je obožavao žene i bio veoma galantan prema njima. Poslednjih godina Nikolinog života pričalo se da je u vezi sa 48 godina mlađom glumicom.

Početkom 2014. godine čuveni glumac obolio je od raka prostate. U februaru je operisan, a početkom juna uslijedile su komplikacije sa bešikom.

Nikola Simić preminuo je 9. novembra 2014. godine, devet mjeseci nakon operacije, u 80. godini života.

Check Also

ROĐENI JEDNO ZA DRUGO: Horoskopski znaci koji moraju bit zajedno!

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *