ŠOKANTNO! ĐURA JAKŠIĆ JE ZVJERSKI UBIJEN! Ubio ga je moćni Srbin koji danas ima svoju ulicu - Volim Podgoricu

ŠOKANTNO! ĐURA JAKŠIĆ JE ZVJERSKI UBIJEN! Ubio ga je moćni Srbin koji danas ima svoju ulicu

Đura Jakšić pjesnik, pripovijedač, dramski pisac i slikar, rođen je u Banatu, u Srpskoj Crnji 27. jula 1832. godine, u svešteničkoj porodici. Pravo ime bilo mu je Georgije. Studirao je slikarstvo u Pešti i Beču, izvjesno vrijeme živio u Vojvodini, a kao dvadesetpetogodišnjak je prešao u Beograd, i u Srbiji ostao do smrti. Bio je seoski učitelj u Podgorcu, Sumrakovcu, Sabanti, Rači kod Kragujevca i Požarevcu, i nastavnik crtanja u gimnaziji u Kragujevcu, Beogradu i Jagodini.

Uprkos tome što je imao porodicu, osnovno obilježje njegovog života bilo je bomestvo. Kafanski svijet bilo je njegovo prirodno okruženje.

Već bolestan od tuberkoloze, učestvovao je u Prvom srpsko-turskom ratu kao izvještač. Tu je bio svjedok neslavnog ponašanja elitnog generala, kneževog rođaka Ranka Alimpića. Dvije godne kasnije, u jednom novosadskom časopisu objavio je o tome sarkastičnu priču, zbog čega je u Srbiji bio izveden pred Vojni sud, i kažnjen sa petnaest dana zatvora.

Istinu o ovom slučaju Srbija je saznala tek kada su Obrenovići sišli sa vlasti.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Žarko Ilić, najmlađi brat pjesnika Vojislava, objavio je 1906. godine:

“U ljeto 1878. pred hotelom Pariz u Beogradu sjedelo je više oficira za stolom, a među njima i general Ranko Alimpić. U taj par prođe pored njih Đura Jakšić i ode Bataldžamijinom ulicom. Usput sretne Đura jednog seljaka…

Seljak je tjerao nekoliko goveda. Đura ga zaustavi i zapita: ‘Hoćeš li dolje Terazijama?’

Seljak mu odgovori da hoće.

Nato Đura izvadi iz džepa jedan dinar, dade ga seljaku i rekne: ‘Kada prođeš pored kafane Pariz, a ti pritjeraj volove bliže onoj gospodi što sjede pred kafanom, udri kojega vola štapom pa reci: ‘Šta se ustežeš kao Ranko Alimpić na Drini!’

Seljak ga posluša i uradi tako. Kada je seljak izgovorio one riječi, svi se oficiri zglednuše. Jedan od njih odmah ustade od stola i pođe za seljakom laganim korakom do prve žandarmerijske postaje…

U policiji su seljaka ispitivali da li je one riječi izrekao tek onako ili mu je ko to kazao. Seljak iskaže da mu je to kazao jedan gospodin koga je sreo usput, i da mu je zato dao jedan dinar…

Odmah pomisliše na Đuru Jakšića.

Đura Jakšić stanovao je u Skadarskoj ulici. Jedne večeri vraćao se Đura kući iz nekog veselog društva. U takoreći pustoj ulici dočekaju ga dva noćna stražara preobučena u civilno odijelo, uhvate ga, svale, i tako su ga tukli i gazili, da se siroma jedva odvukao kući… Đura poče odmah pobolijevati…”

Đura Jakšić umro je 17. novembra 1878. godine.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Kovčeg su iz sirotinjske sobe u Skadarskoj ulici iznijeli na rukama četvorica književnika: Jovan Jovanović Zmaj, Jovan Dragašević, Milan Kujundžić i Milorad Popović Šapčanin.

“Bijehu tu visoki državnici, veliki i mali činovnici, profesori i naučnici, vojnici, đaci, trgovci, zanatlije i siromašni radnici…”

Po izvještaju štampe od 25000 ondašnjih stanovnika Beograda, skoro polovina je došla da oda poslednju počast velikom pjesniku.

Kaznu nije izdržao. Sudski činovnik je na rješenju zapisao: „Pošto je Đura Jakšić umro, to da se ovaj predmet za svršen smatra i akta u arhivu ostave”.

Njegov ubica, general Ranko Alimpić, danas ima ulicu u Šapcu.

 

(Kurir.rs/Momčilo Petrović)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com