Crna Gora spremna da Makedoniji prenese iskustvo u pregovorima - Volim Podgoricu

Crna Gora spremna da Makedoniji prenese iskustvo u pregovorima

Makedonija računa na crnogorsko iskustvo i nastavak podrške u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), saopštio je ministar vanjskih poslova te države Nikola Dimitrov, pohvalivši rezultate i napredak koji je Crna Gora ostvarila.

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović je na sastanku u Skoplju sa Dimitrovim saopštio da je Crna Gora spremna da prenese ekspertizu i iskustvo u svim oblastima pristupnih pregovora.

“Sagovornici su dogovorili intenziviranje saradnje, naročito u prenošenju crnogorskog iskustva u pregovaračkom poglavlju 31 koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku”, navodi se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova.

Pejović je sa Dimitrovim razgovarao na marginama konferencije posvećene izgradnji kapaciteta i regionalnoj saradnji u procesu evropske integracije zapadnog Balkana.

“Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo saradnjom Crne Gore i Makedonije u procesu pristupanja EU, naročito kroz Zajednički odbor između dvije države“, dodaje se u saopštenju.

Pejović i Dimitrov su razgovarali o aktivnostima koje dvije države sprovode u procesu evropske integracije, političkoj i ekonomskoj situaciji u regionu, izazovima s kojima se suočava EU, kao i naporima usmjerenim na dalje napredovanje država zapadnog Balkana prema članstvu u EU.

“Oni su se složili da poruke iz EU nose pozitivnu priču i kazali da očekuju da će bugarsko predsjedništvo, februarska strategija Evropske komisije (EK) za ubrzano pristupanje Crne Gore i Srbije EU, kao i samit lidera zapadnog Balkana i EU 17. maja u Sofiji doprinijeti artikulisanju očekivanja i planova za države zapadnog Balkana na njihovom putu prema članstvu u EU”, zaključuje se u saopštenju.

(Antena M)

2 komentara

  1. Thank you for all your valuable hard work on this website. Betty takes pleasure in engaging in research and it’s really obvious why. I learn all relating to the lively way you render rewarding items on this blog and even improve contribution from the others on this concept so my princess is without a doubt starting to learn a lot of things. Take pleasure in the rest of the year. You have been doing a dazzling job.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com