Milioni gledalaca širom svijeta čekaju 45 minuta priče o Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Milioni gledalaca širom svijeta čekaju 45 minuta priče o Crnoj Gori

U takozvanom prajm-tajmu: 18. novembra u 19 sati,  ugledna njemačka TV stanica SAT 1 počinje emitovanje nove epizode  popularnog putopisnog serijala „Bez granica: otkrijmo svijet“, a niz  predstavljanja atraktivnih  turističkih destinacija  nastaviće Crnom Gorom.

Punih 45 minuta, dva miliona TV gledalaca u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj upoznavaće našu zemlju kroz nekoliko živopisnih storija za čiju je realizaciju, odnosno izbor aktera,  zaslužan Mišael Bader – barski Njemac, kako ga u šali zovu prijatelji.

“Film pokazuje Crnu Goru, ne kao uobičajenu turističku atrakciju, već kao atrakciju kroz priče sa ljudima koji je krase podjednako kao i priroda. Sniman je na više lokacija od 18 do  28. maja, istraživanje tema je bilo od 6. do 9. aprila. Ideja ekipe SAT 1  bila je  da prikažu Crnu Goru iz  uglova koji do sada nisu bili toliko eksploatisani u emisijama ovog tipa”, priča Bader.

Sagovornik “Vijesti”  sebe je  maksimalno uložio u taj  film – protagonista je narator, prije snimanja je za njemačku TV ekipu odradio “skauting” tema, a tokom snimanja najveći dio organizacije i koordinacije.

I sve to igrom slučaja.

“Producenti su do mene došli pretragom interneta, vidjeli na sajtu njemačke ambasade u Crnoj Gori moje ime kao dobitnika prve nagrade za ekološku fotografiju. Poslali su mi imejl u kojem su zamolili da pomognem oko emisije i pitali – Da li smo kontaktirali pravu adresu. Jeste, dobrodošli”, objasnio je kroz osmijeh  Bader.

Neumorni građanski aktivista i turistički radnik, već deset godina živi i radi u Baru i odavno je u svojoj drugoj domovini prepoznat po entuzijazmu u zaštiti životne sredine.

Konstantno se zalaže  da se spozna značaj zaštite životne sredine i  koliko je to bitno  za održivi razvoj turizma.

Dobitnik je prve nagrade na foto – konkursu velike ekološke akcije  – Let's do it Montenegro!, revizor je EU Ecolabel sertifikata, a 2014. je dobio Wild Beauty Award 2014. za najbolji projekat  koji je doprinio  promociji turističke ponude Crne Gore – međunarodnu ekološku  volontersku kampanju – Za još ljepšu Utjehu.

Kroz ovaj projekat Mišael je okupio 20 aktivista dobrovoljaca belgijskog omladinskog udruženja „Horizon II“ i animirao lokalnu zajednicu da se očiste i kultivišu zelene površine oko kontejnera za otpad pored magistralnog puta Bar – Ulcinj i na njima posadi cvijeće.

U tim aktivnostima upoznao je veliki broj domaćih pregalaca u “kontaktnim zonama” turizma, a neki od njih, ispričali su svoju priču u kameru SAT 1 kao svojevrsni turistički ambasadori Crne Gore.

“U Baru su snimljeni stari grad, Kraljičina plaža, a Mira Babić je pričala o maslinama i sapunu od maslinovog ulja koji proizvodi. U Ulcinju su predstavljeni ćevapčići koje pravi Pojo Ficić u svom objektu    ‘Plavi devet’, na Solani su snimljeni flamingosi, a govorila je Zenepa Lika iz Fondacije ‘Dr Martin Šnajder Jakobi’. Mašinovođe Zoran Bošković  i Goran Rajković vozili su ekipu prugom od Bara do Bijelog Polja i iz lokomotive su snimljeni fascinantni kadrovi.

Darko Saveljić je ugostio tročlani tim SAT 1 na  farmi magaraca, Gašo Lalović u etno-selu ‘Nevidio’ gdje su mladi volonteri obilježavali treking staze, a zabilježen je i rafting Tarom”, objasnio je Bader.

Luksuzni dio takve “vizit-karte” Crne Gore predstavio je Marko Pribilović u Aman resorts na Svetom Stefanu, a neizbježni su bili kadrovi iz Kotora.

Na Skadarskom jezeru pod vodom je snimljena olupina broda “Skenderbeg”, potopljenog  u II Svjetskom ratu.

Emisija je snimljena kamerom koja košta 65.000 eura.

“Film je do sada prikazan dva puta u Crnoj Gori, u Ulcinju i u Šavniku. Ovo je sjajna besplatna reklama Crne Gore u 45 minuta i emituje se u pravo vrijeme, jer ljudi u Njemačkoj sada razmišljaju o rezervacijama odmora za naredno ljeto. To je dobro, jer se na turističkom planu u Njemačkoj slabo ili nimalo ne zna za Crnu Goru”, dodao je Bader.

Ispred TV ekipe SAT 1, on je na ukazanoj pomoći zahvalio  Nacionalnim parkovima Crne Gore i tadašnjoj direktorici Azri Vuković, Ministarstvu kulture i Narodnom muzeju Crne Gore za dozvolu snimanja na teritoriji države, Željezničkom prevozu i Željezničkoj infrastrukturi, UNDP-u za projekat „Smanji svoj karbonski utisak“: “I naravno, svim protagonistima filma”.

Crna Gora poslije Havaja, Ibice, Dubaija

Serijal „Bez granica: otkrijmo svijet“ do sada je prikazao emisije o gradovima Kejptaunu, Dubaiju, Bangkoku i Marseju, ostrvima Sardinija, Havaji i Ibica, te državama Tobago, Izrael, Namibija i Kambodža.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com