SDT odgovorilo Lavrovu: Više od godine čekamo na podatke koje je Rusija obavezna da nam dostavi - Volim Podgoricu

SDT odgovorilo Lavrovu: Više od godine čekamo na podatke koje je Rusija obavezna da nam dostavi

Specijalno državno tužilaštvo ponovo je danas tražilo od državnih organa Ruske Federacije da u skladu sa međunarodnim Konvencijama i važećim Ugovorom  između Federacije Rusije i Crne Gore, dostave podatke i odgovore na pitanja koja su od značaja u aktuelnom krivičnom postupku za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra prošle godine.

SDT odgovorilo Lavrovu: Više od godine čekamo na podatke koje je RF obavezna da nam dostavi

Iz SDT-a je saopšteno da Rusija  nije postupala  po zamolnicama i zahtjevima, niti su, shodno preuzetim obavezama,  izvršili  do sada zahtijevane radnje u krivičnom postupku.

„Umjesto toga, nadležni organi Ruske Federacije su se oglušili na zamolnicu i na urgenciju Specijalnog državnog tužilaštva, niti su obavijestili  Specijalno državno tužilaštvo o razlozima nepostupanja  po zamolnici i zahtjevima za dostavljanje podataka i sprovođenja istražnih radnji“, poručuju iz SDT.

Podsjećaju da državni organi Ruske Federacije, nijesu objasnili  na osnovu  kojih činjenica je odobren status političke izbjeglice, državljaninu Crne Gore, A.N. kada je traženo njegovo izručenje radi sprovođenja krivičnog postupka, a za kog postoje materijalni dokazi  da je osnovano sumnjiv za izvršenje najtežih krivičnih djela u međunarodnom pravu.

„Specijalno državno tužilaštvo  ukazuje da  optužnica  u predmetu pod radnim nazivom „terorizam u pokušaju“ nije zasnovana  na činjenici  da su ruski državljani  E. Š. i V. P., lišeni slobode na teritoriji Crne Gore ili Srbije, već na dokazima koji su pribavljeni u toku istražnog postupka, a koji su bili ocjena pravosudnih organa Crne Gore, pri čemu je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su dvojica državljana Rusije E.Š. i V.P.  izvršili  krivična djela koja im se stavljaju na teret“, saopšteno je iz SDT-a, koje uslijedilo nakon obraćanja ministra inostranih poslova RF Sergeja Lavrova upućenog deputatu ruske Dume, a koje je prenijelo i tumačilo  Predsjedništvo Demokratskog fronta.

Specijalno državno tužilaštvo ističe da javnost ni u jednom momentu nije obmanjivana, te da su zvanični  organi Ruske federacije  u prvom momentu potvrdili da su licima E.Š. i V.P. izdate putne isprave sa tim imenima.

„Na žalost razmjena informacija, podataka i dokaza sa Ruskom federacijom tu se završila, jer uprkos tome što su to crnogorski državni organi tražili, u skladu sa  Međunarodnim Konvencijama i važećim Ugovorom  između Federacije Rusije i Crne Gore, državni organi Rusije  nijesu postupali  po zamolnicama, zahtjevima  i dostavljali  podatke u vezi sa krivičnim postupkom“, naglašavaju u SDT.

Sva obraćanja javnosti u proteklih godinu, podsjećaju iz  Specijalnog državnog tužilaštva, zasnovana su na informacijama dobijenim kroz međunarodnu razmjenu podataka i činjenicama koje proizilaze iz prikupljenih dokaza tokom sprovedene istrage.

„Vezano za postupak koji se vodi pred Višim sudom u Podgorici, državni organi Rusije treba da odgovore, iz kog razloga  nakon više od godinu nijesu postupili po zamolnici Specijalnog državnog tužilaštva kojom je traženo da se u svojstvu osumnjičenih saslušaju V.P. i E. Š. (za koga je  u toku istrage utvrđen pravi identitet), te koji je to  državni organ Rusije i zašto ovom licu izdao lažni pasoš, da li je  to lice državni službenik koji je bio zaposlen  u diplomatskim predstavništvima Ruske federacije kao vojni izaslanik i konačno da li je zaposlen  u bilo kojoj od  bezbjedonosnih službi Ruske Federacije; a nakon toga i da postupe po međunarodnoj zamolnici i da, u zakonom i međunarodnim ugovorima predviđenoj proceduri, obezbijede  Specijalnom državnom tužilaštvu da prisustvuje saslušanju  ovih lica. Tako bi se ova lica, između ostalog, izjasnila da li su stupali u kontakt sa svjedokom saradnikom S.S.,davali mu novac i uputstva šta treba da radi vezano za  krivično djelo – terorizam u pokušaju, te posebno da objasne prirodu i razloge sastanaka na Kalemegdanu sa S. S. u vezi sa kojim susretima su objavljene i fotografije“, navodi se u saopštenju SDT.

Naglašavaju da je optužnica zasnovana  na materijalnim i personalnim dokazima  koji u svojoj „neraskidivoj međusobnoj vezi dokazuju da postoji stepen osnovane sumnje da su sva lica koja su se našla na optužnici osnovano sumnjiva za izvršenje krivičnih djela koja su im stavljena na teret“.

(Standard)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com