UHAPŠEN PODGORIČANIN: Kaže da nije lovio nego šetao pticu - Volim Podgoricu

UHAPŠEN PODGORIČANIN: Kaže da nije lovio nego šetao pticu

Podgorička policija privela  je juče  Podgoričanina Ljuba Kostića zbog sumnje da je nelegalnim sredstvima hvatao ptice, nakon što su aktivisti Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) prijavili krivolov na Ćemovskom polju.

Biološkinja u CZIP Marija Stanišić rekla je da je na livadi pored stadiona Mladosti vidjela kavez sa štiglićem –  strogo zaštićenom ptičjom vrstom, a oko njega vabilicu (oponaša cvrkut ptice) i štapove namazane lijepkom, što su zabranjena sredstva za lov i hvatanje ptica.

Kostić se predstavio kao vlasnik kaveza, a, prema informacijama “Vijesti”, kazao je policiji da je uzgajivač štiglića i da je svoju pticu izveo na Ćemovsko polje da je nakratko oslobodi.

Stanišićeva, međutim, tvrdi  da on nema potrebnu papirologiju za nađenog štiglića, u narodu poznatu kao pticu pjevačicu, s obzirom na to da  nije bio prstenovan.

Dozvolu za držanje i uzgoj ptice izdaje Agencija za zaštitu životne sredine, iz koje juče nijesu odgovorili da li je Kostić registrovan kod njih kao uzgajivač štiglića.

Kostić juče nije želio da razgovara sa novinarima, a pored stadiona na Ćemovskom polju prijatio je da izbije incident, jer je nekoliko građana negodovalo što  policija privodi Kostića.

Policija je kontrolisala situaciju.

 “Sasvim sam slučajno naišla na kavez i telefon sa kojeg je emitovan cvrkut štiglića (vabilice). Ovaj čovjek (Kostić) mi je kazao da se sklonim jer lovi ptice. Odmah sam pozvala policiju i sačekala ih, međutim, kasnije su pojavili ovi ljudi, navodno su gledali utakmicu i počeli da provociraju”, kazala je Stanišićeva “Vijestima”.

Stanišićeva je rekla da sumnja da je Kostić želio da hvata zaštićene ptičje vrste za prodaju, jer na licu mjesta, a ni u prtljažniku njegovog automobila, koji je pregladala policija, nije bilo oružja za odstrel ptica.

Ona je u Centru bezbjednosti podnijela prijavu protiv Kostića za nelegalno hvatanje ptica, koja je kod osnovnog tužioca.

Zapisnik je juče sačinio i lovočuvar Lovnog društva “Podgorica”, ali je kazao da taj slučaj nije njegova nadležnost, s obzirom na to da nije riječ o lovu.

Mještanin Rajko Papović, koji je takođe šetao Ćemovskim poljem, potvrdio je juče priču Stanišićeve.

Prema Krivičnom zakoniku – ko neovlašćeno posjeduje životinje koje pripadaju posebno zaštićenoj životinjskoj vrsti ili iste zarobljava, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(Vijesti)

1 komentar

  1. Uhvate Heda Pirovica u zadnji 10 godina skoro svaki drugi dan hvata it na lijepak i drzi u kavez na konik sta radi sa njima neznam

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com