Crnogorci ŠAMPIONI U PUŠENJU: Broj pušača veći i medju djecom, sprema se novi zakon - Volim Podgoricu

Crnogorci ŠAMPIONI U PUŠENJU: Broj pušača veći i medju djecom, sprema se novi zakon

Broj pušača u Crnoj Gori porastao je u proteklih pet godina za 4,4 odsto, saopšteno je na konferenciji za medije povodom Nacionalnog dana kontrole duvana.

Iz Ministarstva zdravlja su najavili novi zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana i direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje, Agima Ljaljević, kazala je da je istraživanje sprovedeno u populaciji od 15 do 64 godine pokazalo da je zastupljenost stanovnika koji puše povećana na 35,4 odsto.

Ta zastupljenost u 2012. godini bila je 31 odsto.

“Navedeni podaci zabrinjavaju, posebno zbog toga što je u Crnoj Gori, do ovog istraživanja evidentiran trend pada konzumenata duvanskih proizvoda“, kazala je Ljaljević.

Kako je navela, istraživanje je pokazalo da je, još 17,1 odsto populacije nekada tokom života koristilo duvanske proizvode, što pokazuje da je 47,6 odsto stanovnika tokom cijelog života apstiniralo od pušenja.

Ljaljević je kazala da je zastupljenost pušenja u odnosu na pol iznosila 36,2 odsto među muškarcima i 34,5 odsto među ženama, što ukazuje na posebno značajan trend povećavanja pušenja među ženama.

Pušači su najviše zastupljeni u populaciji starosti od 45 do 54 godine, gdje ih je gotovo 45 odsto.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj pušača, dnevno konzumira između deset i 20 cigareta, ali gotovo svaki treći konzumira više od 20 cigareta dnevno.

Ljajević je upozorila da konzumiranje duvanskih proizvoda među mladima u Crnoj Gori bilježi trend rasta, što su, kako je kazala, potvrdila sva predhodna istraživanja.

“Broj korisnika duvanskih proizvoda je značajno povećan i među petnaestogodišnjacima i među šesnaestogodišnjacima, kao i onima starosti od 15 do 24 godine. Posebno je povećana zastupljenost mladih pušača muškog pola i iznosi oko 11 odsto među petnaestogodišnjacima, što je dvostruko više u odnosu na prošlo istraživanje“, navela je Ljaljević.

Ona je dodala da je zastupljenost među šesnaestogodišnjacima iznosila 18 odsto, što je značajno više nego u prethodnom.

“U populaciji starosti od 15 do 24 godine, prevalencija pušenja je iznosila 18,7 odsto, čime se potvrđuje stav da se najveći broj mladih opredjeljuje za pušenje u periodu između 15. i 16. godine i da se zastupljenost značajno ne mijenja od 16. do 24. godine, kada vrijednost prevalnecije počinje ponovo da raste“, pojasnila je Ljaljević.

Hajdarpašić Drešević, kazala je da su alarmanti podaci koji se tiču procenata oboljelih i umrlih u Crnoj Gori od hroničnih nezaraznih bolesti, koje su u stalnom porastu i koje su, značajnim dijelom, uzrokovane upotrebom duvanskih proizvoda.

“U strukturi umiranja i obolijevanja u Crnoj Gori dominiraju hronične nezarazne bolesti i prema podacima IJZ, taj udio iznosi 80 odsto“, istakla je Hajdarpašić Drešević.

Kako je navela, registri nezaraznih bolesti pokazuju evidentan porast srčanih oboljenja, moždanih udara, kao i karcinoma, sa posebnim akcentom na karcinom pluća, dok su u bolničkom morbiditetu u 2015. godini, bolesti sistema krvotoka učestvovale sa 14, a tumori sa 10,2 odsto.

“Podatak SZO iz 2014. godine, da je Crna Gora zauzela prvo mjesto na listi zemalja u kojima se najviše konzumiraju duvanski proizvodi, je podatak koji nas dodatno obavezuje da djelujemo u pravcu edukacije i prevencije, što je i evropska praksa“, kazala je Hajdarpašić Drešević.

Ministarstvo zdravlja priprema predlog novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda koji će, nakon usaglašavanja sa Komisijom Evropske unije, biće dostavljen Vladi na utvrđivanje do kraja godine.

“Novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda se oslanja na prethodni i njegove dopune, ali će biti preciznije definisan u smislu dosljednijeg praćenja implementacije u praksi“, pojasnila je Hajdarpašić Drešević.

Novim predlogom predviđeno je ograničavanje, odnosno zabrana upotrebe duvanskih proizvoda u svim radnim i javnim prostorima, a prvi put se zakonski uređuju novi duvanski proizvodi i elektronske cigarete.

TV Vijesti/Vijesti

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com