Država oduzima imovinu stečenu kriminalom - Volim Podgoricu

Država oduzima imovinu stečenu kriminalom

Na inicijativu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), tokom prošle i ove godine, Viši sud u Podgorici je privremeno oduzeo vrijednu nepokretnu i pokretnu imovinu za koju se sumnja da je stečena kriminalom.

U nedavno objavljenom biltenu SDT-a navodi se da je zbog zloupotrebe službenog položaja i zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenih na organizovan način, od šest firmi i jedne osobe zaplijenjeno 2.583 m2 stambenog prostora, 1.665 m2 poslovnog prostora, zatim 327 m2 garažnog prostora, 976 m2 dvorišta, te 8.8040 m2 zemljišta. Takođe, kako se navodi, u jednom od pomenutih predmeta je privremeno oduzeta jahta.

Zbog optužbi da su stvorili kriminalnu organizaciju i bavili se švercom droge, država je tokom prošle i ove godine četvorici okrivljenih blokirala imovinu, a riječ je o ukupno 342 m2 stambenog i 38 m2 garažnog prostora, 489 m2 dvorišta i jednom vozilu.

Jednoj osobi je zabranjeno raspolaganje poslovnom zgradom u Budvi, ukupne površine 929 m2 zbog zloupotrebe službenog položaja i prevare počinjenih putem pomaganja, dok je zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi putem podstrekavanja i pomaganja, od jednog pravnog lica oduzeta poslovna zgrada u Budvi, površine 5.594 m2, zemljištu površine 8.594 m2, te poslovna zgrada i zemljište u Baru, ukupne površine 5.2704 m2.

Kada su u pitanju okrivljeni za pranje novca, od jednog pravnog i jednog fizičkog lica privremeno je oduzet objekat i zemljište u Budvi, ukupne površine 12.786 m2, zatim, zemljište i objekat u Kolašinu, ukupne površine 9.156 m2, i u Perastu u površini od 327 m2. Takođe, od jednog fizičkog i jednog pravnog lica je oduzeta nepokretnost u Prčnju ukupne površine74 m2, i nepokretnost u Plužinama od 69.047 m2.

Navedena imovina je zaplijenjena za vrijeme trajanja sudskog postupka, a u slučaju pravosnažne osuđujuće presude slijedi predlog za njeno trajno oduzimanjem.

Trajno oduzimaju zemljišta i 11 stanova

Kada su u pitanju zahtjevi za trajno oduzimanje imovine, u biltenu SDT-a se navodi da je u jednom predmetu koji se vodi zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, Višem sudu u Podgorici podnijet je zahtjev za trajno oduzimanje stana površine 53 m2. Osim toga, donijeta je i odluka suda kojom je trajno oduzeto i zemljište ukupne površine 3.063 m2, ai ona još nije pravosnažna. U toku je i postupak trajnog oduzimanja 11 stanova od okrivljenih koji su pravosnažno osuđeni za pokušaj zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com