DF Cetinje: Građani, kulturno je voljeti više svoj grad od DPS-a i Đukanovića - Volim Podgoricu

DF Cetinje: Građani, kulturno je voljeti više svoj grad od DPS-a i Đukanovića

Vlast predvođena DPS-om Cetinja se sjeti samo kada su u pitanju izbori i kada je potrebno prodati još laži građankama i građanima Cetinja ne bi li dobili što više glasova, ocijenjeno je iz DF Cetinje.

Ističu da se kroz kulturu najbolje vidi da li je neka vlast okrenuta svakodnevnim potrebama običnog građanina ili ne, te da to “definitivno nije slučaj sa DPS-om kada je u pitanju Prijestonica”.

“Zato imamo slučaj da često u poslednje vrijeme gledamo zvaničnike iz vrh-a DPS-a koji ovih večeri pune Vladin dom i Zetski dom i prosipaju nove laži, dok Cetinjanke i Cetinjani nemaju ni struju ni vodu. Mnogobrojne institucije kulture u Prijestonici nijesu izvršile značajniji uticaj na kvalitet života i podizanje urbane svijesti, niti su ostvarile širu difuziju u svijesti kolektiva i pojedinaca o neophodnosti usavršavanja kulturnih navika i njihove primjene u svakodnevnom životu. Nijesu ničim motivisale prosječnog građanina da se kreativnim djelovanjem pozabavi Cetinjem, kao gradom u kojem je situirana njegova egzistencija, niti su umanjile vandalizam i nasilje nad imovinom grada”.

Iz DF Cetinje dodaju da institucije kulture nijesu uspjele da izazovu pozitivnu transformaciju u estetici i percipiranju grada kao kreativnog djela, čovjekove ideje, znanja i rukotvorine, niti su pomirile ideološku i “kreativnu različitost” kao resurse iz kojih bi se razvijao grad.

Navode da je izostala i promocija primjera učešća kulturne industrije u razvoju grada.

“Nedovoljno se koriste fondovi EU. Zanemarljiv je nivo koprodukcije među lokalnim, ali i među gradskim i regionalnim i državnim institucijama kulture. Saradnja javno-privatnog partnerstva u kulturnom razvoju grada je takođe na niskom nivou. Kultura nije dovoljno valorizovana kroz komericijalno projektovanje, iako za to postoje resursi. Postavljanje menadžmenta u institucijama kulture po partijskom sistemu pokazalo se višestruko lošim, te je neophodno ukinuti ovu praksu i omogućiti zapošljavanje preko javnog konkursa i sistemom pozitivne diskvalifikacije, tj. u korist boljih stručnih referenci zainteresovanih kandidata”.

Demokratski front Cetinje je predvidio i niz mjera:

  •  Zalagati za novu ulogu kulture u životu građana Cetinja kroz holistički princip, u kojem se između pojedinca i društva vrši stalna razmjena ideja, djelovanja i ostvarenje onih ciljeva koji progresivno utiču na stilove privatnog i društvenog života;
  • Obzirom da je stil života zapravo refleksija našeg učešća u svakodnevnim društvenim praksama, ali i naše spremnosti da ovladamo vještinama i prihvatimo određene norme unutar tih praksi, u saradnji s institucijama kulture, samostalno, i u okviru NVO sektora, stimulisaćemo građane da preuzmu ulogu „korektora,“ onog ko uočava nepravilnosti i nedostatke, ali i nudi svoje ideje za njihovo rješavanje;
  • Posebnu pažnju posvetićemo osjetljivim društvenim grupama i u tom smislu predložiti specijalne programe kulture za osobe sa smetnjama u razvoju, sa oštećenim vidom i sluhom, djecu bez roditelja, osobe liječene od bolesti zavisnosti, osobe u stanju socijalne pomoći, stare osobe;
  • Učinićemo da se stavi akcenat na kulturu omladine, koja većinu svog slobodnog vremena provodi po kafićima, zbog čega je u porastu alkoholizam i korišćenje opijata kod starijih tinejdžera. Značaj kulture mora se naglasiti i kroz program u školama, ne samo kroz predmete umjetnosti, već i kroz praksu navikavanja omladine da posjećuju likovne izložbe, koncerte, pozorišne predstave;
  • Projektovaćemo različite aktivnosti u cilju animiranja stanovništva u ruralnim područjima;

“Poštovani građani Prijestonice, kulturno je voljeti više svoj grad od DPS-a i Mila Đukanovića. Zato vas pozivamo da date podršku Demokratskom frontu, koji će sa svojim poštenim i časnim ljudima, vratiti Cetinju mjesto, tamo đe mu je i nekad bilo. To moramo i možemo samo zajedno, i samo složno, jako, uz ogroman rad I trud”, zaključuje se u saopštenju.

Vijesti

2 komentara

  1. The the next occasion I read a weblog, I really hope so it doesnt disappoint me around brussels. Come on, man, Yes, it was my option to read, but I just thought youd have some thing interesting to state. All I hear can be a lot of whining about something that you could fix if you werent too busy searching for attention.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com