Početna » NOVOSTI » Društvo » DRAMATIČNO UPOZORENJE: Crna Gora u vrhu po broju oboljelih od dijabetesa

DRAMATIČNO UPOZORENJE: Crna Gora u vrhu po broju oboljelih od dijabetesa

Svaki jedanaesti građanin Crne Gore ima jedan od dva tipa dijabetesa, kazao je “Vijestima” doktor Đorđe Krnjević.

U preko 160 zemalja danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Prema riječima Krnjevića, u Crnoj Gori je registrovano 35.000 oboljelih od ove bolesti, dok se procjenjuje da 15.000 Crnogoraca i ne zna da ima dijabetes.

“Vjerovatno smo u vrhu na nivou Evrope, ali smo prosjek kad se uzmu u obzir zemlje svijeta. Više od 90 odsto pacijenata oboljelo je od dijabetesa tipa 2, koji je nekad bio poznat kao “starački dijabetes”, ali od ove bolesti sve češće obolijevaju mlađi ljudi, što je posljedica neurednog načina života. Manji broj oboljelih pati od dijabetesa tipa 1, autoimune bolesti, a to su uglavnom djeca”, objašnjava Krnjević.

Ističe da su svi oboljeli terapijski dobro pokriveni.

“Terapija je dostupna i to na teret Fonda zdravstva, a radi se o terapijskom opsegu koji je dostupan svuda u Evropi. Ono što je i dalje problematično jeste prevencija i činjenica da Crnogorci nijesu dovoljno upoznati sa problemima i posljedicama ove bolesti”, pojasnio je Krnjević.

Nevladine organizacije „Plavi krug“ iz Bara, “BiciKlinički pokret“ (klub ljubitelja biciklizma iz Kliničkog centra, kojoj Krnjević i pripada) iz Podgorice i podgorička NVO „Dijabetes“, uz podršku organizacije Biciklo.me, organizovaće danas biciklističku vožnju sa ciljem da se promovišu zdravi stilovi života kao jedan od preduslova za prevenciju dijabetesa.

Check Also

Đorđe je jedini vampirolog u Crnoj Gori: Jedini je objasnio te mitove, a onda je sve stalo za njega (VIDEO)

Neobična zanimanja i naučni radovi pojedinaca, sa razvojem interneta i boljom dostupnošću raznim literaturama, postali ...

15.000 djece živi u siromaštvu u Crnoj Gori

U Crnoj Gori više od 15.000 djece živi u siromaštvu. Najviše ih je u porodicama ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *