Glavni grad nas zadužuje 15 MILIONA, evo za koju SAOBRAĆAJNICU - Volim Podgoricu

Glavni grad nas zadužuje 15 MILIONA, evo za koju SAOBRAĆAJNICU

Članovi Odbora za Statut i propise predložili su Skupštini Glavnog grada da na današnjoj sjednici usvoji Odluku o zaduženju Glavnog grada u iznosu od 15 miliona eura, za realizaciju projekta saobraćajnice “Jugozapadna obilaznica«.

Odlukom o zaduženju Glavnog grada predviđeno je da se kredit, koji realizuje Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sa Erste bankom, odnosom 50:50, otplaćuje na deset godina i da otplata  rata i kamata, iz budžeta Glavnog grada, počne 2020. godine.

Sekretar za finansije, Miomir Jakšić, je pojasnio da je odluka koja će se danas naći pred odbornicima ‘pretrpjela’ korekciju u odnosu na onu koja im je dostavljena prije desetak dana, jer prilikom njenog koncipiranja nije bio potpisan ugovor sa Erste bankom, već samo sa IFC.

Jakšić je pojasnio da je naknada banci za obradu kredita smanjena sa 1,25 na jedan odsto na ukupan iznos kredita, što iznosi 150.000 eura, plus 0,25 odsto, koji predstavlja dio koji daje Erste banka.

„Kvalitet ugovora je što je ostavljena mogućnost  da na kraju grejs perioda od dvije godine, ukoliko to bude odgovaralo Glavnom gradu, varijabilnu kamatu možemo zamijeniti  fiksnom i na taj način se zaštitititi od eventualnih promjena na tržištu kapitala“, kazao je Jakšić na sjednici odbora.

Zamjenik gradonačelnika, Časlav Vešović, je istakao da je Jugozapadna obilaznica jedan od najznačajnijih projekata u Podgorici, jer povezuje dvije magistralne saobraćajnice i predstavlja perspektivu razvoja čitavog grada.

„Od posljednjeg kreditnog zaduženja iz 2012. godine, kada je Glavni grad bio zadužen oko 31 milion eura, mi smo u proteklih nekoliko godina uspjeli da taj kreditni dug prepolovimo i sada iznosi nešto više od 16 miliona eura, što govori da…Glavni grad ima dobar kapacitet za vraćanje ovog kredita“, istakao je Vešović.

Jugozapadna obilaznica je, kako je kazao, bulevarskog tipa i imaće nadvožnjak preko šina i novi most, koji će se graditi preko Morače kod KAP-a.

„U trupu Jugozapadne obilaznice će se nalaziti glavni kolektor, koji će omogućiti povezivanje novoizgrađenog sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa brojnim naseljima u Podgorici, počevši od Donje i Gornje Gorice, Tološa…“, kazao je Vešović.

Odbornici su predložili Skupštini da usvoji i predlog odluke o izmjenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama i da odbije amandmane SDP-a i Demokrata na tu odluku.

Odbornica SDP-a Jadranka Vojinović je kazala da su tražili linearno smanjenje cjelokupne taksane tarife za 20 odsto.

Ona je istakla da Odluku, koju je predložila gradska uprava, treba povući sa dnevnog reda, kako bi se o njoj ozbiljnije diskutovalo na radnim tijelima, koja bi bila formirana po ovom pitanju.

Jakšić je odgovorio da bi prihodi Glavnog grada bili umanjeni za oko 400.000 eura na godišnjem nivou ukoliko bi se primijelilo linearno smanjenje taksane tarife za 20 odsto, što bi dovelo do toga da Grad ne ostvaruje u dovoljnoj mjeri tekuće prihode, kojima mora pokriti tekuće rashode i otplatu duga.

„Glavni grad ima skoro najmanje iznose po osnovu taksi, imajući u vidu da od 2007. godine kada smo donijeli prvu odluku, nije bilo povećanja taksi, osim 2015. godine kada smo povećali samo takse za zatvorene bašte u prvoj A zoni“, istakao je Jakšić.

Vešović: Amandmanu SDP o smanjenju taksi fali analiza

Časlav Vešović je kazao da amandman SDP-a o smanjenju taksi ne sadrži ozbiljnu finasijsku analizu.

„Možemo da ukinemo sve takse…ali, hoćemo li kreditno da zadužimo Glavni grad da bismo ga infrastrukturno i kapitalno razvijali?…To morate iz nekih izvora da vratite. Ako ukinete sve prihode Glavnog grada, onda nema ni razvoja, ni Glavnog grada. Takvu neodgovornu politiku, mi nećemo voditi i štitićemo Grad od takvih neodgovornih inicijativa“, kazao je Vešović.

Vojinović je istakla da je Služba Skupštine napravila propust, jer ih nije obavijestila da treba da dostave  finansijske analize, navodeći da slične analize nema ni Glavni grad u svom predlogu odluke.
Sekretar Skupštine Veselin Vukčević je kazao da nijesu prekršili Poslovnik, obrazlažući da se nijesu stekli uslovi da se predlog SDP-a nađe na dnevnom redu.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com