Montenegro Airlines želi dva nova Boinga MAX 7 - Volim Podgoricu

Montenegro Airlines želi dva nova Boinga MAX 7

Ukoliko Vlada prihvati plan restrukturiranja i razvoja koji je pripremilo novo rukovodstvo nacionalne aviokomanije Montenegro erlajns ( MA ), predvođeno izvršnim direktorom Živkom Banjevićem, MA bi mogao postati prva aviokompanija u Evropi koja će koristiti najnovije ostvarenje čuvenog američkog proizvođača aviona Boing model “B-737 MAX 7”.

“Boing B-737 MAX 7” je posljednja i najmodernija varijanta najpopularnijeg i najproizvođenijeg putničkog aviona na svijetu – legendarnog “boeinga 737”. Cijena jednog takvog aviona čiji će prvi primjerak iz fabrike izaći u januaru naredne godine, iznosi 90,2 miliona dolara.

Izrada prvog primjerka tog novog aviona je u poodmakloj fazi u Boingovoj fabrici u Rentonu, a do sada je naručeno ukupno 65 primjeraka te letjelice koja uživa imidž uskotrupnog aviona sa najvećim doletom na svijetu. Među naručiocima modela “B-737 MAX 7” je i američka grupacija Air Lease Corporation (ALC), jedan od većih svjetskih igrača na tržištu izdavanja u operativni zakup novih ili polovnih aviona, koja je crnogorskoj kompaniji i dala ponudu za zakup ovih aviona.

U poslovodstvu MA su izračunali da bi uvođenje u flotu dva MAX-a 7, godišnje operativne troškove MA uvećalo za 1,5 do 2 miliona eura po avionu, ali bi se oni gotovo u potpunosti odmah anulirali kroz veći stepen iskorištenosti novih aviona i njihov veći raspoloživi putnički kapacitet.

Uzimanje novih vazduhoplova u tzv. operativni zakup jedan je od najčešćih mehanizama koji avio-kompanije u svijetu koriste da brzo i efikasno povećaju ili obnove svoju flotu. MA već nekoliko godina primjenjuje takve aranžmene sa najvećom svjetskom lizing kućom za avione, američkim GECAS-om, od kojeg je naša kompanija uzela u operativni zakup dva od svoja ukupno tri aviona tipa “embraer E-195”.

MA mora da obnovi flotu jer su preostala dva aviona tipa “foker F-100” pred istekom svojih tehnoloških resursa, a strukturalni radovi koje bi trebalo preduzeti na njima da im se eventualno još malo “produžio život” su preskupi da bi bili ekonomski opravdani, posebno imajući u vidu da stari “Rols Royce Tay” motori na “fokerima” troše znatno više goriva nego što je to slučaj sa pogonskim grupama najnovijih putničkih letjelica.

Oba MA -ova “fokera” stari su po 27 godina, pri čemu je jedan od njih (4O-AOM) svojevremeno već opravljan od teških oštećenja koje je zadobio kada je taj avion u januaru 2005, prilikom slijetanja na podgorički aeerodrom, skliznuo sa snijegom i ledom pokrivene piste i zaustavio se u polju pored nje. Prema planu, “fokkeri” će se iz saobraćaja povući 2019. i 2020. godine.

Poslovodstvo MA  je s tim u vezi već napravilo detaljnu ekonomsku analizu koja je pokazala da bi kompanija “fokere” kapaciteta po 106 sjedišta, trebalo da zamijeni većim avinima, kapaciteta najmanje po 140 sjedišta. Takve letjelice osim što pružaju znatno bolji ekonomski omjer troškova ekspolatacije u odnosu na broj prevezenih putnika, značajno bi poboljšale i MA -ovu poziciju na tržištu čartera.

Od nacionalne kompanije očekuje se da pored redovnih linija, tokom sezone kroz čarter saobraćaj, dovodi što više turista u Crnu Goru, a novi avioni većeg kapaciteta bi ponudu MA prema stranim turoperatorima čije goste treba dovesti do našeg primorja, učinili znatno primamljivijom nego što je to slučaj sada kada MA turoperatorima može ponuditi samo “embraere E-195” kapaciteta po 116 putnika.

Kompanija MA već deceniju posluje za izrazitim gubicima i ne bi opstala na tržištu bez obilate državne pomoći. Akumulirani gubitak sada iznosi preko 70 miliona eura.

Mogući bi bili i prekookeanski letovi, ukidaju stare “fokere”

Iako se razmatra i varijanta nabavke dodatnih E-195, kao i ponude evropskog proizvođača aviona “Airbus” za njihov model “A-319 NEO”, rješenje problema sa obnovom flote MA je, kako saznajemo, skoro pa nađeno u ponudi ALC-a.

Sam vrh te kompanije je ljetos čak i dolazio u Crnu Goru i poslovodstvu MA prezentirao detaljno razrađenu ponudu za operativni lizing dva “B-737 MAX 7” aviona. Obje strane, nezavisno jedna od druge, napravile su ekonomske analize tog aranžmana koje su se gotovo potpuno poklopile a koje, kao saznajemo, pokazuju da bi “MAX 7” za MA bio isplativiji za korišćenje čak i od postojeća dva “E-195”, a uslovi pod kojima bi ti avioni bili uzeti u najam, dosta su povoljniji od onih po kojima su 2008. “E-195” iznajmljeni od GECAS-a.

Istovremeno MA bi stara dva “fokkera” zamijenio sa dvije najmodernije letjelice kapaciteta po 166 sjedišta, a čiji bi izuzetan dolet našoj aviokompaniji čak omogućio i prekookeanske letove jer “MAX 7” bez dopune gorivom iz Crne Gore može da “dohvati” čak i Halifaks na Njufaundlendu u Kanadi.

To znači da bi ovaj avion uz jedno međuslijetanje u npr. Irskoj na aerodromu Šenon radi dopune goriva, mogao čak da uspostavi direktnu vezu Crne Gore sa Njujorkom ili Torontom, dok su njegove mogućnosti na geografski značajno bližem, ali za CG u turističkom smislu sve značajnijem arapskom tržištu zemelja Persijskog zaliva još i bolje jer “MAX 7” bez dopune gorivom, iz Crne Gore može da stigne čak i do “pola Kine”.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com