Home / PG INFO / Aktuelno / STIJEPOVIĆ NAJAVIO: Evo šta će se sve graditi…

STIJEPOVIĆ NAJAVIO: Evo šta će se sve graditi…

Gradonačlenik Podgorice Slavoljub Stijepović saopštio je da će glavni grad dobiti moderan bulevar koji će povezati magistralni put Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac. Istovremeno, gradiće se novi most na Morači, te nadvožnjak u zoni KAP-a, dva kružna toka…

Obrazlažući Odluku o zaduženju Glavnog grada za realizaciju projekta saobraćajnica “Jugozapadna obilaznica”, Simović je u gradskom parlamentu saopštio da je projekat vrijedan blizu 22 miliona eura.

“To je kapitalni projekat kojim će Podgorica dobiti višestruko modernu saobraćajnicu bulevarskog tipa, koja će povezati magistralni put Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac, čime će rasteretiti gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja, dobiće novi most preko Morače i nadvožnjak u zoni KAP-a, dva kružna toka, rekonstrukciju mnogih ulica”, rekao je Stijepović.

On je podsjetio da će to biti prvi kredit u mandatu ove uprave u iznosu od 15 miliona eura, na rok otplate od 10 godina uz grejs period dvije godine.

“Kamata iznosi 3,95 odsto godišnje plus šestomjesečni EURIBOR. Prije stavljanja kredita u otplatu dogovorena je i mogućnost, ukoliko, to bude odgovaralo Glavnom gradu da se na bazi tadašnjih tržišnih uslova varijabilna kamata pretvori u fiksnu. Kredit će biti korišćen u 2018. i 2019. godini. Otplata rata i kamata počeće 2020. godine”, obrazložio je Stijepović odbornicima u Skupštini grada.

Gradonačelnik je dodao da sve analize koje su urađene pokazuju da grad može da vraća taj kredit.

“To potvrđuje i činjenica da smo u posljednje dvije godine vratili 12 miliona eura kredita, a realizovali investicije u visini od blizu sto miliona eura, bez dodatnih zaduživanja”, rekao je gradonačelnik Podgorice.

On je podsjetio da ukupna vrijednost investicije iznosi oko 22 miliona eura, od čega je učešće Glavnog grada 17.226.653,00 eura a učešće Vlade Crne Gore 4.500.000,00 eura.

Obilaznica je dužine 3.621 metar, podijeljena je na tri dionice i sadrži dva objekta – most preko Morače, dužine 150 metara i nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4 m.

Dužina prve dionice je 1.354,20 metara. Duž ove dionice, koja počinje od raskrsnice sa Cetinjskim putem, predviđena su četiri saobraćajna priključka. Dužina druge dionice je 200 metara. Obilaznica na ovoj dionici prelazi preko mosta koji je takođe projektovan. Dužina treće dionice je 2.066,07 metra. I tu je projektovan nadvožnjak u zoni KAP-a.

Projekat Jugozapadne obilaznice predviđa i rekonstrukciju određenih ulica koje se ukruštaju ili priključuju na obilaznicu, kao i dva kružna toka.

“Svi su se preduslovi stekli da Podgorica u narednoj godini počne izgradnju tri velika, starteška projekta, koji predstavljaju investiciju od oko 80 miliona eura, što su ulaganja značajna za mnogo veće gradove od Podgorice. Govorimo o Projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, proširenje kanalizacione mreže i postrojenja za spaljivanje kanalizacionog mulja, zatim o Bulevaru kroz Donju Goricu i Jugozapadnoj obilaznici. Za prvi projekat vrijednosti oko 50 miliona eura smo najveći dio sredstava, kao što je poznato, već obezbijedili kroz kreditno zaduženje Vlade Crne Gore i iz donacija EU. Za projekat izgradnje Bulevara kroz Donju Goricu je završen tender i danas se potpisuje ugovor za izvođenje radova. Kroz ova tri projekta omogućićemio intenzivnu investicionu aktivnost kojim će se omogućiti da naš grad raste i razvija se”, zaključio je Stijepović.

(rtcg.me)

Check Also

Virpazar: Gorjela trska na jezeru, požar pod kontrolom

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *