Vijeće Ustavnog suda danas o tužbi bivše rektorke - Volim Podgoricu

Vijeće Ustavnog suda danas o tužbi bivše rektorke

Vijeće Ustavnog suda danas će se izjasniti da li će biti razmatrana tužba koju je ranije Ustavnom sudu u ime Univerziteta Crne Gore podnijela bivša rektorka Radmila Vojvodić zbog toga što je, kako ona smatra, Vlada povrijedila autonomiju Univerziteta, a koju je, pošto je ona smijenjena, povukao v.d. rektora Danilo Nikolić, saznaje Pobjeda.

Pošto je UCG povukao ovu žalbu, kako je Pobjeda pisala prošle sedmice, Ustavni sud može da obustavi postupak, ali ima, takođe, i mogućnost da sam otvori proces u slučaju da ocijeni da je to nužno uraditi zbog poštovanja vladavine prava, odnosno zaštite ljudskih prava i sloboda zajemčenih Ustavom

Tročlano Vijeće sudija na današnjoj sjednici trebalo bi da odluči da li predmet zadovoljava procesne pretpostavke da se razmatra ili ne. Ukoliko sudija izvjestilac u ovom predmetu zatraži da se zbog povlačenja žalbe obustavi postupak, za donošenje takve odluke potrebna je saglasnost sva tri člana Vijeća, odnosno odluka mora da bude jednoglasna. U slučaju da izostane jednoglasnost u donošenju odluke o ovom predmetu, onda će se o njemu raspravljati na plenarnoj sjednici Ustavnog suda, koju čini sedam sudija, a koja bi trebalo da se održi krajem novembra.

U tom slučaju, da bi predmet ,,prošao“ na plenarnoj sjednici, potrebno je da za njega glasa većina, odnosno četvoro sudija rekao je naš sagovornik iz Ustavnog suda.

 Vojvodić je u nedjelju Portalu Antena M izjavila kako vjeruje da će Ustavni sud, ipak, razmatrati žalbu koju je podnijela, bez obzira na to što ju je Nikolić povukao.

A osim ove, novi rektor povukao je i tužbu koju je Vojvodić u ime UCG ranije dostavila Upravnom sudu, u kojoj je osporavala validnost licence koja je izdata Visokoj medicinskoj školi u Beranama. Radmila Vojvodić smijenjena je 3. oktobra, nakon višemjesečnog otvorenog obračuna sa Vladom zbog statusa Visoke medicinske škole u Beranama. Smijenjena je na inicijativu predstavnika Vlade u Upravnom odboru Univerziteta, ali tek pošto su osigurali većinu za njeno razrješenje.

Vojvodić je tužila UCG zbog nezakonite smjene.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com