Husović: Očekujem da većinska Crna Gora ukloni krst sa Sahat kule - Volim Podgoricu

Husović: Očekujem da većinska Crna Gora ukloni krst sa Sahat kule

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović kazao je večeras da od većinske Crne Gore očekuje da ukloni krst sa Sahat kule.

“Ja nijesam vratio krst i onaj ko je to uradio nije imao sluha za građansku Crnu Goru. Nijesmo se stranački miješali u to. Skoro kompletna društvena javnost osudila je vraćanje tog krsta i što se nas tiče to je pitanje zatvoreno, ali očekujem od većinske Crne Gore da ukloni krst. Kada će to uradit ne znam, na njima je da to urade”, kazao je Husović u emisiji “Iz pravog ugla” na Javnom servisu.

On dodaje “da više nema volje ni da prođe pored Sahat kule”.

“Ne znam koji će musliman poći više da vidi Sahat kulu”, kazao je Husović, dodajući da stavlja tačku na ovu priču.

Upitan da li ovo pitanje može proizvesti etničku distancu odgovara odrično.

“Povodom ovoga mi riječ više nećemo reći, ali taj koji je donio odluku treba da prođe tuda pa će znati šta je uradio”, kazao je Husović.

Bošnjačka stranka će samostalno nastupiti na izborima u Petnjici i Tuzima, podsjetio je Husović i dodao da očekuju nešto bolji rezultat nego na prethodnim lokalnim izborima.

Husović je kazao da u Bošnjačkoj stranci uopšte ne razgovaraju na temu izbora novog lidera partije, već su prioritet lokalni izbori u Petnjici i Tuzima i lokalni izbori naredne godine.

“Nakon lokalnih izbora ćemo brzo otvoriti to pitanje i jasno se dogovoriti šta da radimo”, rekao je Husović.

Husović tvrdi da Bošnjačka stranka, kada je posrijedi podrška na predsjedničkim izborima, ne isključuje ni jednu mogućnost.

“Da vidimo šta će da uradi DPS, koga će on da favorizuje, da vidimo koga bi to građanska opozicija mogla da predloži da predvodi Crnu Goru, što nije lak posao i tog predsjednika države čeka dosta izazova na putu evroatlanskih integracija i moramo usmjeriti snage prema dobrom kandidatu i da bi taj proces nastavili važno je da se odlučimo za kandidata koji može da pobijedi na izborima”, saopštio je Husović.

Husović je kazao kako misli da opozicija ne može da se dogovori oko zajedničkog predsjedničkog kandidata.

“Oni su pokazali to više puta i nijesam siguran da bi oni podržali predsjedničkog kandidata koji dijeli naše vrijednosti – evropske i NATO integracije itd. A predsjednički kandidat opozicije bi trebalo sve to da podrži, da ima dobru podršku i Demokratskog fronta i svih struktura, pa vjerovatno u tom smislu da računa na pobjedu, drugačije ne”, ocijenio je Husović.

U Bošnjačkoj stranci smatraju, kaže Husović, da je važno podržati kandidata koji može da pobijedi a da je za tu pobjedu važna podrška DPS-a.

“Nekako bez te podrške DPS-a, mislim da ne bi imali pobjedničkog kandidata”, rekao je Husović, navodeći da u Crnoj Gori postoji mnogo dobrih nestranačkih kandidata. Husović tvrdi da o predsjedničkom kandidatu nije razgovarao ni sa predstavnicima DPS-a, jer je pažnja usmjerena na predstojeće lokalne izbore.

Predsjednik Bošnjačke stranke kaže da uvažavaju činjenicu da je DPS velika i moćna stranka i da u toj stranci vjerovatno razmišljaju da sami mogu da iznesu predsjedničke izbore bez koalicionih partnera.

“Ali nekako smo imali ranije prije predsjedničkih izbora dogovore da podržimo njihovog predsjedničkog kandidata. Ja mislim da u DPS-u ima kandidata koji mogu da pobijede na predstojećim predsjedničkim izborima, ali svakako mi preferiramo da ako bi našli baš ovakvu osobu da bi za Crnu Goru bilo ljekovito da dobijemo intelektualca koji dijeli naše vrijednosti i programska opredjeljenja i BS i DPS i ostalih manjinskih naroda, a svakako i Socijaldemokrata”, poručio je Husović.

On je kazao da na temu podrške nekom predsjedničkom kandidatu nijesu još razgovarali unutar stranke, niti sa manjinskim koalicionim partnerima.

“To nas svakako čeka nakon lokalnih izbora 26. novembra. Moram reći i da smo malo rasterećeni što se tiče predsjedničkoh izbora. Nijesam zapazio da u našoj stranci neko ima ambicija da bude kandidat za predsjednika države, ali da li ćemo i koga podržati odlučiti na organima stranke. Ali ono što sam negdje i najavio i što bi zaista dobro bilo, jeste ako bi mogli i koalicioni partneri iz DPS-a u ovom slučaju i posebno predstavnici manjinskih partija, da pronađemo rješenje da to bude nestranačka ličnost”, kazao je Husović.

 (Rtcg/Antena m)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com