PODGORICA: Stanove dobilo 120 porodica - Volim Podgoricu

PODGORICA: Stanove dobilo 120 porodica

„Od kada se suočava sa izazovom zbrinjavanja izbjeglica, u Crnoj Gori je izgrađeno preko 1.500 stambenih jedinica za potrebe ovih lica. Finansijsku podršku, za brojne projekte, je obezbjeđivala Vlada Crne Gore, nevladine organizacije, međunarodni partneri i donatori“, rekao je danas potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović na ceremoniji svečanog uručenja ključeva za 120 korisnika stanova u okviru Regionalnog stambenog programa Kamp Konik – Podgorica, u organizaciji Ministarstva rada i socijalnog staranja. Potpredsjednik Simović je podsjetio da je Crna Gora predstavljala spas i postala utočište za desetine hiljada izbjeglica i raseljenih lica, čiji je broj dostizao i do 20% od ukupnog broja stanovnika. „Sa ove vremenske distance i u vremenu kada se Evropa suočava sa izazovima izbjegličke krize, tadašnji odgovor malene i čojske Crne Gore, još više vrijedi i ne mogu da izblijede ove svjetle stranice novije crnogorske istorije“, naglasio je Simović. On je istakao da je Crna Gora postala oaza mira na Balkanu u kojoj različite nacije i vjere ne predstavljaju ograničenje već kvalitet.

„Evropska Unija je izdvojila oko  šest miliona eura za izgradnju ovih stambenih jedinica, a dodatna  51 jedinica će biti završena u narednom periodu“, istakao je Aivo Orav, ambasador EU u Crnoj Gori. On je podsjetio da je EU takođe finasnirala projekat socijalne inkluzije još od 2012. godine za ljude koji žive na Koniku sa ciljem da poboljša njihov pristup zdravstvu, obrazovanju i zapošljavanju.

„Ove stambene zgrade odgovaraju relevantnim standardima za socijalno stanovanje a opremljene su efikasnim i ekološkim solarnim sistemima grijanja koji omogućavaju toplu vodu čak i u slučajevima kada nema struje“, pojasnio je Orav.

„Za izgradnju 120 stambenih jedinica za najugroženije porodice na Koniku u okviru Regionalnog stambenog programa, uz 51 za koje se očekuje da će biti završene u prvoj polovini iduće godine, Glavni grad je uložio preko četiri i po miliona eura“, istakao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. On je podsjetio da će se realizacijom ovog projekta, na trajan i kvalitetan način riješiti  stambeno pitanje za preko 171 porodicu, pripadnike najranjivije grupe stanovništa sa područja Konika.

„Osim ovog projekta, Glavni grad je značajan partner i u nizu drugih koji se odnose na rješavanje stambenih pitanja najosjetljivijih kategorija. U partnerstvu sa Udruženjem penzionera, Glavni grad je dodijelio tri lokacije za izgradnju stambenih zgrada za penzionere i oslobodio ih naknade za komunalno opremanje. Do sada je, kroz izgradnju dvije zgrade, 200 porodica penzionera riješilo stambeno pitanje, a uskoro će biti izgrađena još jedna zgrada sa 88 stanova za penzionere. Učešće Glavnog grada u ovom projektu je 3,5 miliona eura“ naglasio je gradonačelnik Podgorice, uz podsjećanje da je Glavni grad već podijelio 15 stanova za lica u stanju socijalne potrebe, a da je u toku raspodjela još 15 stanova, dakle ukupno 30 namijenjenih pomenutoj kategoriji stanovništva.

“Upravo je juče, u Skupštini Glavnog grada, usvojena Odluka da se podrži izgradnja Doma starih kroz naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od blizu 880.000 eura”, naglasio je gradonačelnik Stijepović.

“Gradska uprava i u narednom periodu, aktivnim mjerama socijalne politike, nastaviti da rješava stambena pitanja i ostale potrebe najugroženijih građana kao pouzdan i biti odgovoran partner zainteresovanim institucijama sistema da efikasnije i lakše rješavaju svoje egzistencijalne potrebe”, naglasio je gradonačelnik Podgorice.

Na svečanosti su govorili I Judy Kuo, zamjenica šefa misije, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Stefan Selen, predstavnik Razvojne banke Savjeta Evrope, Aleksandar Čađenović, predstavnik UNDP u Crnoj Gori, predstavnica misija OSCE u Crnoj Gori…

Regionalni stambeni projekat sprovodi se u više od 13 crnogorskih opština: Berane, Andrijevica, Podgorica, Ulcinj, Nikšić, Budva, Rožaje, Plav, Herceg Novi, Bar, Danilovgrad, Tivat i Pljevlja.

Glavni donator programa je Evropska Unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i Vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske itd. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat ujedinjenih naroda za izbjeglice – UNHCR i Organizacija za sigurost i saradnju u Evropi – OSCE.

2 komentara

  1. Wholesale Gucci Shoes Saved! Found yourself on google and i’m glad Used to do. Great site you will need to get a pile of traffic here’ desire to own a blog like this.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com