Home / NOVOSTI / Društvo / Prosjaka najviše u Podgorici i Beranama

Prosjaka najviše u Podgorici i Beranama

Dječje prosjačenje najzastupljenije je u Podgorici i Beranama, a ključni uzroci su loši socijalni i ekonomski položaj Roma i Egipćana (RE), nebriga roditelja prema djeci, deficiti u primarnoj socijalizaciji RE djece i efekat sekundarne socijalizacije, rezultati su istraživanja “Dječje prosjačenje u Crnoj Gori ključni nalazi i preporuke”.

Praksa je pokazala, kako se navodi u istraživanju, da iako se radi o nepopularnoj mjeri, metod prijetnje roditeljima kažnjavanjem u slučaju da djecu zloupotrebljavaju, ne šalju u školu i tjeraju da prose je efikasan.

Zaključak istraživanja je da treba unaprijediti institucionalni okvir i raditi na otvaranju prihvatilišta za djecu žrtve prosjačenja, koje bi moglo da pruži adekvatnu psihosocijalnu podršku djeci i njihovim roditeljima i u koordinaciji sa ostalim službama i organima omogućilo sklanjanje djece sa ulice i sprovođenje čitavog seta akcija.

Istraživanje je sprovela NVO CEDEM, a direktorica Milena Bešić kaže da je dječje prosjačenje u Crnoj Gori, kao i u zemljama u regionu, uglavnom problem koji se vezuje za romsku i egipćansku zajednicu i sastavni je dio „kulture siromaštva” i prevashodno predstavlja strategiju porodičnog i ličnog preživljavanja.

Saradnik na projektu je NVO Help, čiji je predstavnik Klaus Mok naglasio da je dječje prosjačenje tema koja se tiče svih nas i treba da nas zabrinjava.

Metodolog Miloš Bešić smatra da je ključan aktivan rad sa roditeljima.

„Ukoliko se ne radi sa roditeljima i ukoliko roditelji ne postavljaju prepreke djeci za prosjačenje, već ih naprotiv iniciraju da rade takvu stvar, ako se taj dio problema ne riješi, teško se može očekivati smanjenje dječjeg prosjačenja i uopšte zaštita te djece. Efikasan rad sa roditeljima traži efektivne romske medijatore, bilo pojedince bilo organizacije. To je nešto bez čega ne može da se riješi problem”,  kazao je on.

DAN

Check Also

ZAVRŠENO SUĐENJE ALBANSKOM DRŽAVLJANINU ZA KRIVIČNO DJELO PREPRODAJA DROGE

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *