Ašanin: Krivična prijava protiv Medojevića, vlast u Mojkovcu krčila put u zaštićenom dijelu šume - Volim Podgoricu

Ašanin: Krivična prijava protiv Medojevića, vlast u Mojkovcu krčila put u zaštićenom dijelu šume

Nosliac liste Građanskog pokreta URA u Mojkovcu, Ivan Ašanin, kazao je da je su funkcioneri lokalne vlasti u toj opštini krčili put u zaštićenom dijelu šume kako bi stvorili uslove za sječu munike – endemske vrste bora koji je pod zaštitom UNESCO, od koje bi imali korist od oko 5.000.000 eura.

Ašanin je na konferenciji za novinare kazao da su iz URA zbog toga podnijeli krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Mojkovca Dejana Medojevića i lokalne šumske uprave.

“Zato što su otvaranjem puteva zašli u pojase gdje ne smije da se radi i gdje su šume zaštićene. Munika je pod zaštitom UNESCO, a 10 kubika te građe je eksploatisano da bi se pravio taj put. A puteve su napravili da bi ekspolatisali građu koja vijredi 500 eura po metru kubnom”, rekao je Ašanin.

On je naveo da je Osnovno tužilaštvo ekspresno odbilo krivične prijave bez prethodne ekspertize, i dodao da Specijalni državni tužilac u ovom slučaju “ima debelo posla”.

U krivičnoj prijavi za ovaj slučaj, podnijetoj i protiv direktora d.o.o Trudbenik, Vuksana Radonjića, navodi se da je u suprotnosti sa zakonom dozvoljena i izvršena doznaka i sječa stabala jele, crnog bora, bukve i munike, kao zakonom zaštićene vrste u količini od 756 metara kubnih, te dozvoljeno probijanje puta u dužini od 3,4 kilometara.

“U odjeljenjima broj 36 i 33 nalazi se oko 10.000 kubika munike, zakonom zaštićene, pa osnovano sumnjam da je niz ovih zakonom nedozvoljenih radnji od navedenih službi urađen uz izigravanje propisa koji regulišu ovu oblast da bi se uništila ova zakonom zaštićena biljna vrsta i pričinila ogromna materijalna šteta u ovom području. Subvencionisanje proboja puta Ravni Šiub-Ružica kroz ova odjeljenja urađeno je smišljeno od strane lokalne samouprave zbog sufinansiranja zakonom zabranjenih radnji, a pod plaštom navodne brige o stočarima iz sela Bistrica i katuna Doke iz razloga što nažalost nema stočara koji izdižu na ovaj katun ili su u zanemarljivom procentu sa po jednom kravom”, navodi se u krivičnoj prijavi.

Ašanin je kazao da to nije jedina afera kada je u pitanju sječa šuma u Mojkovcu.

“Druga afera dokazuje zloupotrebe šumske uprave, 431 panj je posiječen, oštećena je država za 388.480 eura, što je potvrdio i direktor Uprave za šume Nusret Kalač”, rekao je Ašanin.

Iz URA su priložili odgovor Uprave za šume, odnosno njenog direktora Nusreta Kalača, u kome se navodi da je izvšren premjer bespravne sječe u Područnoj jedinici Kolašin, te da je ukupa koliičina evidentirane bespravne sječe u državnoj šumi 4.381 panj, odnosno 5.047,47 metara kubnih drvne mase, čime je pričinjena šteta od 388.480 eura.

Vijesti

2 komentara

  1. I will immediately take hold of your rss as I can’t to find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly permit me understand so that I may just subscribe. Thanks.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com