DANAS SLAVIMO ĐURĐIC: Od njega zavisi kakva će ZIMA biti, a evo šta NIKAKO da ne radite! - Volim Podgoricu

DANAS SLAVIMO ĐURĐIC: Od njega zavisi kakva će ZIMA biti, a evo šta NIKAKO da ne radite!

Pravoslavna crkva 16. novembra obeležava praznik posvećen Obnovljenju hrama Svetog velikomučenika Georgija, u narodu poznatiji kao Đurđica.
Đurđic je jedna od najčešćih slava, a crkva ga pominje kao borca za hrišćanstvo i velikomučenika.Sveti Georgije pogubljen je 303. godine. Bio je Hristov vojnik koji je odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju vjeru.Propovedao je novozavjetnu vjeru i, prema predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspio da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsjecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula prije izvršenja carske naredbe.

PROSLAVLJAMO ĐURĐIC! Jedna od pet najvećih slava u CG, evo kakvo vjerovanje se povezuje sa tim danom

Na pravoslavnim ikonama i srednjovjekovnim freskama Sveti Đorđe je predstavljen kako na konju, u vojvodskom odjelu sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol paganske vere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja kao pješak u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

U pravoslavnim manastirima Sveti Đorđe je prvi u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.

Sveti Georgije je veoma poštovan u našem narodu i slavi se dva puta godišnje – kao praznik Obnovljenja hrama Svetog velikomučenika Georgija (Đurđic) i 6. maja kada se obilježava dan njegove smrti (Đurđevdan).

U bogoslužbenom kalendaru samo je Đurđevdan obiljeležen crvenim slovom, dok Đurđic ne spada u zapovjedne praznike iako je od velikog značaja za pravoslavnu crkvu.

Na liturgijama u hramovima pominju se stradanja Svetog Đorđa, čije su mošti po želji samog svetitelja prenesene iz Nikomidije u Lidu Palestinsku, u hram njemu posvećenom.

U vrijeme cara Konstantina hrišćani su sazidali hram Svetom Đorđu u Lidi Palestinskoj, a prilikom osvećenja hrama, prenete se u i njemu sahranjene mošti sveca.

Oštra ili blaga zima pred nama

Prema narodnom vjerovanju, od 16. novembra, pa sve do 24. novembra vremenske prilike ukazaće nam kakva će biti predstojeća zima.

Naime, ako dani budu magloviti, zima će biti promjenljiva i maglovita, a ako bude vedro zima će biti oštra sa dosta mraza! Inače, po narodnom vjerovanju, dani od Đurđica (16. novembar) do Svetog Mrate (24. novembar) pokazuju kakva će biti zima.

Dani od Đurđica do Svetoga Mrate nazivaju se Mratinci ili Vučiji dani jer je sveti Mrata zaštitnik vukova.

U vrijeme mratinaca ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

Volim PODGORICU

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com