Promocija crnogorske klapske muzike u Hrvatskoj - Volim Podgoricu

Promocija crnogorske klapske muzike u Hrvatskoj

Kulturni centar Nikola Đurković Kotor u saradnji sa Centrom za kulturu Korčula organizuje gostovanje ženske klape Incato na Korčuli 19. 11. gdje će u okviru proslave 10-te godišnjice susreta klapa pod nazivom MARTINOVO LITO u Domu kulture u Korčuli, održati koncert u revijalnom dijelu susreta.

Ovo gostovanje realizovano je u okviru projekta Promocija crnogorske klapske muzike u Hrvatskoj,a sufinansiralo je Ministarstvo kulture Crne Gore na konkursu iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva za 2017.

Cilj projekta je da građane Korčule i klapsku muzičku scenu Hrvatske, obzirom na to da je ovo susret klapa koji okuplja najbolje muške i ženske klape u Hrvatskoj, upoznamo i pribrižimo im dio muzičke scene i muzičke baštine Boke i Crne Gore.

Na ovaj način Kulturni centar Nikola Đurković Kotor aktivno učestvuje u promociji i popularizaciji klapske muzičke baštine Boke Kotorske i van granica Crne Gore.

Ženska klapa Incanto osnovana je 2010. u Kotoru, na inicijativu njenih članica.

Proteklih godina nastupale su na mnogim festivalima, FDK Omiš, Festival klapa u Trebižatu, kao i na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu, gdje su osvojile nekoliko nagrada:

2011. na X jubilarnom festivalu, na svom prvom debitantskom nastupu, klapa Incanto je osvojila III mjestu u kategoriji ženske klape i I nagradu publike u istoj kategoriji.

2013. na XII festivalu klapa Incanto je bila apsolutni pobjednik Festivala, osvojivši I mjesto u kategoriji ženskih klapa, I nagradu publike u istoj kategoriji i nagradu Peraški kampanio za naslov najbolje crnogorske klape XII Festivala.

2015. klapa radi na zimskim stručnim seminarima sa prof. Šetkom a na XIV Festivalu osvaja II mjesto u ženskoj konkurenciji vrhunskih dalmatinskih klapa, od kojih je klapa Neverin iz Kaštel Lukšića, petostruki osvajač titula u Omišu, osvojila I mjesto.

Incanto međutim osvaja nagradu Kazada, za I mjesto po ocjeni publike, kao i nagradu Peraški školji kao najbolja klapa Festivala iz Crne Gore.

2016. Incanto je prvo nastupila na koncertima koje su organizovali u čast pjesnika Jakše Fiamenga, 7.i 8.marta. Takođe učestvovale su i na koncertu crnogorskih klapa 24.juna povodom promocije festivalskog CD-a.

 (Antena M)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com