Savjet o ubistvu Durije Pojatić: Policija nije bila profesionalna - Volim Podgoricu

Savjet o ubistvu Durije Pojatić: Policija nije bila profesionalna

Savjet za građansku kontrolu rada policije saopštio je juče da su  u slučaju ubistva profesorke u penziji Durije Pojatić  konstatovali da je policija “ispoljila, i pokušava opravdati, izrazito destruktivni formalizam, neodgovornost i nedovoljnu profesionalnu posvećenost”, koji je, saopštili su,  “odnio još jedan ljudski život”.

“Ukoliko se ovakva neodgovornost i izostanak profesionalnog i humanog pristupa nastavi, onda će građani i dalje plaćati krvavi danak neradu u neodgovornosti onih koje ova država plaća da časno i odgovorno obavljaju svoj posao. Ako im državne plate nijesu dovoljne, onda je pošten izlaz da ustupe svoja radna mjesta onima koji će taj težak posao odgovorno raditi”, navodi se u saopštenju koje je potpisao u ime Savjeta predsjednik prof.dr Dražen Cerović.

 On je tražio 1. novembra, i 11. novembra dobio, od  direktora Uprave policije Slavka Stojanovića  podatke o postupanju policijskih službenika u periodu prije ubistva  Pojatić.

“Savjet, isključivo na osnovu zvaničnih informacija Uprave policije, konstatuje da komunikacija Uprave policije sa javnošću, povodom kritičnog događaja, nije bila profesionalna”, navodi se u saopštenju Savjeta.

 Savjet je zaključio da su “iznijeti  određeni podaci koji ne predstavljaju tačne činjenice, zbog čega je javnost nepotpuno i netačno informisana na dan ubistva”.

“Stiče se utisak o postojanju namjere da se (pre)uveličaju radnje i rezultati policije”, piše u saopštenju.

Savjet je, naveli su,  još ranije prepoznao potrebu unapređenja informisanosti javnosti o sveukupnim aktivnostima policije u obimu i sadržaju, koliko je potrebno da se pruži dovoljna i odgovarajuća poruka o sigurnosti građana, a da se na bilo koji način ne ugroze istražne i druge radnje kao i pretpostavka nevinosti.

“U interesu je policije da određeni medijski istupi policije budu sinhronizovani sa odgovarajućom službom nadležnog državnog tužilaštva”, navodi se u saopštenju Savjeta.

Savjet nije mogao da zaključi, piše u saopštenju,  da postoji neophodna međusobna komunikacija i koordinacija policijskih patrola.

“Savjet ocjenjuje da je svakako izostao odgovarajući starješinski pristup koji podrazumijeva blagovremeno sublimiranje svih podataka sa terena i procjenu svih faktora rizika, te preventivno djelovanje, shodno kvalitetno analiziranim informacijama i činjenicama sa terena. Izostao je i preventivni rad koji je mogao da uključi dodatno prikupljanje operativnih i drugih saznanja, posebno od oštećene i komšija”, piše u saopštenju.

Oni navode da sve to,  naročito nakon potvrđenog saznanja da je Emir Sarvan proveo čitav jedan dan, 16.oktobra  2017.godine,  ispred ulaza kasnije ubijene profesorice,  jasno ukazivalo, imajući u vidu i prethodna saznanja, na njegovo nastojanje da na određeni način kontroliše kretanje i pristupi Pojatić sa namjerom da je ugrozi.

“Savjet je iznenađen što u konkretnom slučaju nijesu u dovoljnoj mjeri preduzete aktivnosti policijskih službenika Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici CB Podgorica”, navodi se u saopštenju.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com