Đukanović: “Možda ću biti predsjednički kandidat” - Volim Podgoricu

Đukanović: “Možda ću biti predsjednički kandidat”

Kandidatura predsjednika DPS-a Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima nije isključena, najavio je on uintervjuu Večernjem listu.

Kako je kazao, svojih 25 najboljih godina dao je da se dođe do onoga što se danas smatra tekovinom savremene Crne Gore.

“To je, prije svega, vrijedno nacionalno i državno ostvarenje, a onda svakako i lično postignuće”,  naveo je Đukanović

i dodapo da “kad god bude potrebno učiniti nešto da se to sačuva i unaprijedi, onda nikada neću biti u dilemi angažovati se ili ne“.
Međutim, uvjeren je da će DPS na predstojećim predsjedničkim izborima “predložiti dovoljno kvalitetnog kandidata sa kojim će ostvariti važnu političku pobjedu i učvrstiti evroatlantski smjer Crne Gore”.
Đukanović je rekao da se i dalje dominantno bavi politikom, sada sa pozicije predsjednika vladajuće stranke. 

Kako je rekao, već dugo vremena je na tom poslu, koji je najčešće obavljao uz dužnost predsjednika Vlade. 

„Posljednju godinu sam napokon u prilici da se ozbiljnije posvetim samo stranci. To vrijeme je prošlo uglavnom u analizi rada, otklanjanju određenih nedostataka, obnavljanju stranke i izgradnji novih struktura koje su neophodne svakoj modernoj političkoj partiji“, navodi Đukanović.

On dodaje da su se posebno bavili pitanjima odnosa s javnošću i međunarodnom saradnjom. „Mislim da smo te segmente dosta unaprijedili, tako da je DPS danas spremniji za savremeni politički život Crne Gore u novom vijeku“.

On je podsjetio da je već dva puta napuštao mjesto predsjednika Vlade nakon pobjeda na parlamentarnim izborima.

Prema riječima Đukanovića, oba puta namjera je bila da završi s obavljanjem državnih funkcija, i da još neko vrijeme učestvuje u političkom životu na dužnosti šefa stranke, kao i sada. 

U prethodna dva navrata se, kako je kazao, sticajem izvanrednih okolnosti morao vratiti.

Đukanović je naglasio da je oba puta to bilo protiv njegovih planova i interesa.

„Izbivajući tada iz politike, ozbiljno sam radio na pripremi alternativnog terena za vlastiti profesionalni angažman u biznisu“, dodao je on.
I ovog puta namjera je “da njegovo povlačenje iz državno-političkog angažmana bude konačno, a da, eventualno, bude od pomoći svojim iskustvom s pozicije predsjednika stranke”.

Upitan šta je dosad otkrila istraga oko pokušaja prošlogodišnjeg državnog udara i atentata na njega, on je odgovorio da je istraga dala određeni rezultat na osnovu kojeg je podignuta optužnica, i već se vodi poodmakli sudski postupak koji se direktno prenosi na televizijama.

„Sve što vidim potvrđuje informacije koje sam dobio kao tadašnji premijer uoči i neposredno nakon parlamentarnih izbora kada je puč pripreman i osujećen“, navodi Đukanović.

Za njega nema nikakve sumnje da je ta teroristička akcija bila politički inspririrana s namjerom da se zaustavi ulazak Crne Gore u NATO i dalja integracija u evropski sistem vrijednosti, što je, kako smatra, kapitalno ostvarenje Crne Gore.

Đukanović ocjenjuje da u svim zapadnobalkanskim društvima, pa tako i u Crnoj Gori, postoji snažan pokret otpora evropskim integracijama, s ciljem konzerviranja njihovih istorijskih stranputica.

Ipak, prema njegovim riječima, u Crnoj Gori postoji dominantan proevropski pokret koji je doveo do nezavisnosti države, istovremneno poštujući vrlo visoke demokratske standarde.
Zato, smatra on, nema nikakve sumnje da je sve što se događalo uoči izbora u oktobru prošle godine, sve što je bilo podržano od treće zemlje koja ima interes da zaustavi širenje NATO-a i Evropske unije na prostoru Zapadnog Balkana, kao i sve što se događa nakon toga, bio ozbiljan pokušaj opasnim sredstvima da se Crna Gora odvrati od tog puta.

Na pitanje na koju konkretno zemlju misli, Đukanović je odgovorio da misli na državu koja se deklarisala da je to njen interes i njena politika, koja nije ni prikrivala svoju podršku tom dijelu crnogorske opozicije.

„Prvenstveno na politiku službene Moskve čiji su zvaničnici uoči i nakon izbora uporno ponavljali da je njihov interes da Crna Gora ne uđe u NATO. S podtekstom: a ako se to i dogodi, ostale države Zapadnog Balkana nikako ne bi smjele slijediti taj put“, navodi Đukanović.

“Osim toga, stalno se provlači teza da Rusija kao velika sila ima legitimno pravo da podržava one političke strukture, u crnogorskom slučaju Demokratski front, koje promjenom vlasti u stranoj državi treba da osiguraju implementaciju ruskih strateških interesa”, kaže  Đukanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com