Javnom servisu nova povišica: “Oprema zastarjela i bez rezervnih djelova” - Volim Podgoricu

Javnom servisu nova povišica: “Oprema zastarjela i bez rezervnih djelova”

Iz državne kase  u 2018. godini  Radio-televiziji Crne Gore (RTCG)  dobiće 18,58 miliona eura,  što je  za oko 720 hiljada više nego ove godine.

Ta povišica se koristiti za redovne troškove RTCG koji  ukupno iznose 12,58 miliona eura. Ostatak od šest miliona je za digitalizaciju.

Zakonski je definisano da se iz  državnog budžeta  RTCG i dobija novac u iznosu  od 0,3 odsto BDP-a, čiju procjenu utvrđuje Vlada.

Projektovani BDP za  2018. godinu  je   4,12 milijardi eura.

Preostali dio novca od šest miliona eura  je za realizaciju digitalizacije, odnosno za prelazak sa analognog na digitalni  sistem  proizvodnje  radio  i  televizijskog  programa.

“Oprema  kojom  raspolaže  RTCG je zastarjela (uglavnom nabavljena 1983. godine) i bez rezervnih djelova, jer se isti više ne proizvode, pa je stoga digitalizacija tehničkih  kapaciteta urgentna” konstatovano je u Predlogu zakona o budžetu za 2018. godinu.

RTCG je informisao Vladu da će postupak javne nabavke za potrebe digitalizacije u iznosu od 6,35 miliona eura  biti završen do kraja 2017. godine, a da će realizacija  digitalizacije početi naredne godine.

Kako se navodi u predlogu budžeta,za digitalizaciju  u 2019. godini  biće potrebno da se izdvoji   5,45 miliona eura.

Ukupno će digitalizacija koštati  17,80 miliona eura. Digitalizacija je trebalo da košta 15,70 miliona eura, ali je uvećana za 2,1 milion zbog, kako tvrde u RTCG, nepostojanja bankarskih garancija za planirana sredstva, povećanja stope PDV -a na 21, odsto, razvoja novih tehnoloških standarda i  zbog toga što su revizijom projekta od strane EBU-a povećani su standardi na nekim pozicijama.

Vijesti

1 komentar

  1. Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have really enjoyed surfing around your weblog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com