Slikarstvo kao oda radosti životu - Volim Podgoricu

Slikarstvo kao oda radosti životu

Izložbom slika Jakše Ćalasana u Dvorcu kralja Nikole u četvrtak veče počeo je likovni program zimske scene Barskog ljetopisa. Druga po redu samostalna postavka Ćalasana u rodnom gradu broji tridesetak djela različitog formata, nastalih u proteklih pet godina.

Izložbu je otvorila selektorka likovnog programa zimske scene Barskog ljetopisa dr Anastazija Miranović u prisustvu velikog broja ljubitelja likovne umjetnosti i poštovalaca Ćalasanovog rada.

Upečatljive poruke

Slike izložene u Dvorcu mahom su inspirisane našom svakodnevicom. Zato se u svima njima može prepoznati čovjek u svakidašnjim situacijama. Ali, nikako banalno i jednostrano naprotiv. Ćalasanu kritika pripisuje sposobnost da upravo tako odabrane prizore upodobi promišljenoj, a vizuelno upečatljivoj poruci o suštini našeg bitisanja. Više od toga, on uspijeva svakog posmatrača da motiviše na „ponovni susret sa samim sobom“, na razmišljanje, preispitivanje, samoposmatranje. Zato mu je tumačenje publike najvažnije.

“Uvijek je čovjek u centru pažnje, svakodnevni problemi i ono što me okružuje. Ipak, volim da sud ostavim publici. Ja slikam i taj dio je moj, ostalo je na vama koji gledate slike da prosudite o čemu se radi. Nekad je to aluzija na nešto, nekad ne, ali zato ste tu kao konzumenti umjetnosti”, objasnio je Ćalasan.

Zanimljivo je, u vezi sa Ćalasanovom biografijom da je uskostručno obrazovanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu usmjerio ka crtežu i grafici, ali ga je stvaralački senzibilitet naknadno približio četkici, pa je u posljednjih nekoliko godina odan isključivo slikarskoj tehnici. Tako će, kako je kazao na otvaranju izložbe u Baru, biti do daljnjeg.

Originalan pristup

U svakom slučaju profilisao se kao istaknuti umjetnik što je na otvaranju kazala dr Anastazija Miranović.

“Jakša je umjetnik koji se mijenja, nadograđuje i od grafičara smo dobili jednog vrlog slikara. On teme kao što su Mediteran, dokolica, svakodnevne situacije, na jedan vrlo prijemčiv i lijep način, originalno i osobeno donosi. Jakša se bavi onim svakodnevnim životnim stvarima, koje možda i banalizujemo ili mehanički radimo, i doživljava ih na vrlo likovan način, potencirajući dvodimenzionalnost u površini slike i pastelni kolorit. Ovo je slikarstvo koje je zapravo oda radosti životu”, kazala je Miranović.

Djela Jakše Ćalasana biće izložena u Dvorcu kralja Nikole do sredine decembra.

,,Dok nas smrt ne razdvoji”

Sljedeći program zimskog izdanja Ljetopisa je predstava „Dok nas smrt ne razdvoji” autorke Mire Furlan i reditelja Mikija Manojlovića, koji tumači i jednu od uloga. Komad u kome osim Manojlovića, igraju Anita Mančić, Jasna Đuričić i Jovana Gavrilović biće izveden 23. novembra. Organizatori su istakli da je ova predstava dio i zvaničnog programa proslave Dana opštine, pa će stoga biti igrana u Domu kulture, sa početkom u 19 sati.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com