Milačić u Švajcarskoj: Stvarati slobodne iseljenike, a ne pripejd dijasporu - Volim Podgoricu

Milačić u Švajcarskoj: Stvarati slobodne iseljenike, a ne pripejd dijasporu

Crnogorska vlast nema nacionalnu razvojnu startegiju koja bi se bavila pitanjem iseljenika, već od njih stvara pripejd dijasporu kojom manipuliše i zloupotrebljava je za partijske potrebe, kazao je lider političke organizacije Otpor beznadju Marko Milačić na okruglom stolu posvećenom crnogorskoj dijaspori koji je pod nazivom “Mi i Crna Gora” održan u Švajcarskoj.

On je u uvodnom izlaganju skupa, u organizaciji Foruma crnogorskih gradjana iz Evropske unije i Švajcarske, kojem je prisustvovao i ambasador Crne Gore u Bernu, kazao da je istovremeno i srećan i tužan.

“Srećan sam što se odavde, iz Ciriha, bavite Crnom Gorom, što i na ovaj način pokušavate da unaprijedite svoj položaj, pa time i Crnu Goru, ali sam istovremeno tužan što oni kojima je to obaveza i posao, institucije, to ne čine ili ne čine na valjan način. To na slikovit način najbolje prikazuje činjenica da se prvi čovjek države zadužen za dijasporu nije udostojio da se odazove vašem pozivu, niti da delegira bilo koga ko bi vam se obratio na ovom skupu. To je prava mjera odnosa Crne Gore prema svojim sinovima i kćerima koji žive van njenih granica.”

Milačić je kazao da Crna Gora nema dijasporu, već dijaspore.

“Crna Gora ima dijaspore, dakle u množini. Svaka etnička grupa je dijaspora za sebe. Ne postiji prava koordinacija i nacionalna strategija, nema nacionalne vizije i mudrosti, koja bi od našeg iseljeništva stvorila ozbiljan državni mehanizam. Odnos prema dijaspori dominantno služi kao jedan od stubova decenijskih prevara crnogorske vlasti.”

On je dodao da se odnos prema iseljenicima mora hitno i radikalno mijenjati dajući mu značaj i tretman kakav crnogorski iseljenici i Crna Gora zaslužuju.

“Jedino iskren i pošten, institucionalan odnos prema iseljenicima garantuje punu slobodu crnogorskog gradjanina koji živi van domovine. To će biti jedan od nosećih stubova moderne politike nove generacije mladih političara. Ako vlast ne želi, mi ćemo biti pravi most sa iseljenicima.”

On je naglasio da Crna Gora nikada nije bila manje suverena i nezavisna, ali da je zadatak nove generacije političara da to iz korijena promijene.

“Promišljenom i mudrom politikom moramo se izboriti za koncept Crne Gore koji će podrazumijevati najbolje odnose sa svima. Itekako je moguće stvoriti zemlju koja će se istovremeno baviti i duhom, i džepom, politiku modernizovanog patriotizma. Novu eru civilizovanog rodoljublja.”

U dijelu posvećenom ekonomiji Milačić je kazao da Crna Gora mora da osluškuje duh vremena i okrene se svim tržištima, a ne da slijepo sluša diktate spolja.

“Promišljena ekonomska politika – a to svakako nije crnogorski neoliberalni model koji je skoro potpuno uništio privredu i guta cijelo društvo – podrazumijeva, prije svega, baziranje na domaćim faktorima razvoja. Jedini nacionalizam koji mogu da razumijem jeste ekonomski nacionalizam: da snažno štitimo i podstičemo svoje. Istovremeno, Crna Gora mora ekonomski intezivno saradjivati sa svima koji mogu ekonomski pomoći i suludo je zatvarati naše granice prema bilo kome, kao što smo uradili prema Rusiji. Mudra ekonomska politika to mora vidjeti kao svoju ekonomsku i razvojnu šansu.”

Na skupu je usvojen set zahtjeva sa ciljem poboljšanja položaja iseljenika, koji će biti upućeni institucijama, a jedan od njih, koji je Milačić podržao, jeste da crnogorska dijaspora u perspektivi, po ugledu na pojedine razvijene zemlje, dobije i svoje predstavnike u nacionalnom parlamentu.

Nakon okruglog stola upriličen je bogat kulturno-umjetnički program. Njemu su prisustvovale brojne crnogorske iseljeničke porodice iz Švajcarske, a Milačić im se u kratkom govoru obratio, izmedju ostalog, zahvalivši na posvećenosti Crnoj Gori i iskrenoj dobrodošlici.

 

 

2 komentara

  1. Ajmo ljudi da slobodu osvojimo! Da zbacimo skoro 3 decenije punu diktaturu! Pokrali su ovi iz DPS sve sto je ista valjalo u Crnu Goru! Saradnici stranih okupatora, napravili su tobos nezavisnu zemlju koja je 90 osto zavisna od uvoza! kumovi i prijatelji DPS bandita, uzimaju masne provizije na uvoz roba! Uvoznicki lobi je krava muzara DPSa… Zato im je trebala nezavisnost, da ih niko ne bi konmtrolisa da lopingaju i varaju koliko idje mogu! Eto to je mjera DPS patriotizma. Drzava se voli da bi se krala i , drzava se vodi podjelama, dva oka u glavu bi zavadili oloshi nepismeni DPSovski. Aj da ih bacimno na ove iduce izbore narode Stoko jedna Grdna! Ima li te?

  2. I’m happy I found this website! From time to time, students want to cognitive the keys of productive literary essays composing. Your first-class know-how about this good post can become a proper basis for such people. cheers!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com