15.000 djece živi u siromaštvu u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

15.000 djece živi u siromaštvu u Crnoj Gori

U Crnoj Gori više od 15.000 djece živi u siromaštvu. Najviše ih je u porodicama sa troje i više djece, bez zaposlenih, u porodicama korisnika materijalnog obezbjeđenja, to su djeca samohranih roditelja, bez odgovarajuće roditeljske brige, djeca s teškoćama u razvoju i djeca romske nacionalne manjine, saopšteno je iz Banke hrane.

Iz te NVO podsjećaju da je 2012. godine urađena prva studija UN o siromaštvu djece u Crnoj Gori koja je, podsjećaju, pokazala da u siromaštvu najviše žive djeca.

“Ostaviti djecu da žive u siromaštvu, ne pomoći im, ne dati im podršku vrlo često može voditi tome da ta djeca ostanu živjeti u siromaštvu, da odrastu u ljude koji nemaju radnu kvalifikaciju, koji nemaju zvanje koje će im omogućiti pronalazak posla koji će im osigurati pristojnu platu  od koje mogu živjeti. Tako se stvara ciklicno siromaštvo koje se prenosi sa generacije na generaciju”, upozoravaju iz Banke hrane.

Ističu da mnogo djece u Crnoj Gori živi u takozvanom relativnom siromaštvu, što objašnjavaju, znači da je životni standard djeteta daleko od onog što se smatra normalnim stilom života djece u društvu.

“Djeca su posebno zavisna od svojih roditelja , stoga se u rješavanju problema siromaštva djece, djeca ne mogu posmatrati  kao izolovani  subjekti”, kažu iz ove NVO i poručuju da je neophodno uvesti nultu stopu poreza na dječiji hranu kao i minimilizovati stopu poreza na dječiju garderobu i obuću.

“Dječiji dodatak mora biti zadovoljavajućeg iznosa novca i obavezujući, što bi značilo da bude neka vrsta sigurnosti za svu djecu koja dolaze i socijalno ugroženih  porodica”, navode oni.

Iz Banke hrane upozoravaju da se u Crnoj Gori pojavilo  tzv. „novo siromaštvo“ koje je povezano s ekonomskom krizom, porastom nezaposlenosti, nesigurnim zaposlenjem, financijskom nesigurnosti, prezaduženosti.

“„Novo siromaštvo“ odnosi se i na obrazovano stanovništvo iz urbanih sredina koje više nije u stanju održati dosadašnji životni standard te žive u financijskoj nesigurnosti i sve češće traže pomoć”, dodaju oni.

Zato, smatraju u toj NVO, prirotet treba da bude socijalno uključivanje siromašne djece i suprotstavljanje svakom obliku diskriminacije.

“U borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti veliku ulogu imaju organizacije civilnog društva. Neophodno je jačati partnerske odnose između organizacija civilnog društva, javnih ustanova i ustanova jedinica lokalne samouprave kako bi se izradili, realizovali i koordinirali programi pomoći siromašnim porodicama  sa djecom, a koji bi bili usmjereni smanjivanju i sprečavanju pojave siromaštva i socijalne isključenosti”, savjetju oni.

Ističu da  Vlada Crne Gore mora sistemski da riješi problem siromaštva , uključujući i siromaštvo djece i podsjećaju da se na to obavezala potpisavši 17 ciljeva održivog razvoja  UN 2015. godine među kojima je prvi iskorjenjivanje siromaštva do 2030. godine.

“Strategija za borbu protiv siromaštva mora ugledati svetlost dana i ne razumijemo zašto se odlaže izrada ovako važnog dokumenta. Veoma je važno  da država  prepozna ranjivost siromašne djece i vrijednost ulaganja u djecu u najranijoj dobi, jer usmjeravajući sredstva u djecu radimo temelje za budućnost i gradimo društvo u kojem ćemo imati više obrazovanih ljudi, koji će onda na drugačiji način moći učestvovato  na tržištu rada, privređivati i doprinositi  boljitku društva u cjelini”, kažu oni.

 

Kao preporuku za borbu protiv dječjeg siromaštva iz Banke hrane navode da je omogućavanje siromašnoj djeci uključivanja u redovni program predškolskog obrazovanja.

“Jer ono u nije samo socijalizacijski moment u životu jednog djeteta kojim razvijamo njegove potencijale, nego može biti u egzistencijalnom smislu dobra podrška optimalnom rastu i razvoju djeteta. Jednako je važno da djeca iz socijalno ugroženih porodica u školskom sistemu imaju besplatan obrok koji ne samo da će pomoći roditeljima u finansijskim smislu već će doprinijeti i rastu i razvoji kao i boljem uspjehu djece u nastavi. Besplatan prevoz djece do škole je jedan od načina kako pomoći djeci iz socijalno ugroženih porodica da redovno pohađaju nastavu i ostvaruju bolje rezultate”, samtraju oni,

Iz Banke hrane ističu i da su akcije podizanja javne svijesti o važnosti iskorijevanja siromaštva značajne da podstaknu građane i društveno odgovorne kompanije na važnost redovnog doniranja i pomaganja socijalno ugroženim porodicama.

“Treba da izbjegnemo administrativni pristup problemu siromaštva i još veću  nevidljivost socijalno ugroženih. Društvo  mora da se posveti više ovom pitanju  jer se radi o budućnosti naše djece”, poručili su oni.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com