PRED NAMA GODINA RAZORNIH ZEMLJOTRESA - Volim Podgoricu

PRED NAMA GODINA RAZORNIH ZEMLJOTRESA

Naučnici upozoravaju da bi Zemlju sljedeće godine moglo da pogodi 20 veoma razornih zemljotresa zbog usporavanja zemljine rotacije, piše tabloid “Dejli mejl”.

Kako prenosi “Mejl” pojedini eksperti upozoravaju da se svijet ove godine “provukao” sa svega šest razornih zemljotresa, ali da tako možda neće biti sljedeće godine kada nas “čeka najmanje 20 takvih kojima će biti pogođena milijarda ljudi”.

Prema njihovim proračunima najrazorniji će biti u tropskim područjima, gdje živi oko milijarda ljudi.

Okidač za takav scenario je mala promjena u brzini rotiranja naše planete, što će dovesti do velikih seizmičkih aktivnosti koje će osloboditi ogromnu količinu podzemne energije.

Do malog usporavanja rotacije dolazi zbog privlačnih sila između Zemlje i Mjeseca, a rezultat je varijacija od milionitog dijela sekunde u dužini dana.

Iako nema ravnomjernog opadanja brzine, naučnici navode da je svake godine prosječan dan duži za između 15-milionitog i 25-milionitog dijela sekunde.

Istraživači sa Univerziteta Kolorado i Univerziteta Montana kažu da i tako male varijacije mogu da dovedu do seizmičkih aktivnosti.

Svoje tvrdnje potkrepljuju podacima da je u prethodnom vijeku kada je bilo više zemljotresa nego ikad. Takođe, prema tim periodima bilo je 25 do 30 odsto povećanja broja zemljotresa, sajačinom 7 ili više stepeni po Rihteru.

A sve to se događalo upravo kada je došlo do usporavanja zemljine otacije, otkrili su naučnici.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com