U SAOBRAĆAJU POGINULO 57 OSOBA - Volim Podgoricu

U SAOBRAĆAJU POGINULO 57 OSOBA

Da bi broj nesreća sveli na minimum, stručnjaci savjetuju da se saobraćnih propisa počnu pridržavati svi, i vozači i pješaci

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, a na putevima u Crnoj Gori od početka godine poginulo je 57 osoba. Glavni razlog je ljudski faktor, nesavjesna vožnja ili vožnja u pijanom stanu, a ne možemo se pohvaliti ni dobrom putnom infrastrukturom.

Da bi broj nesreća sveli na minimum, stručnjaci savjetuju da se saobraćnih propisa počnu pridržavati svi, i vozači i pješaći.

Saobraćajnih nezgoda je od početka godine bilo više od 4.500. Poginulo je 57 osoba, a teže povrijedjeno je bilo blizu 400. I to su podaci, koji su, kažu u Alfa centru, razlog za alarm.

“Svako onaj ko izađe na ulicu, zatvori sa sobom vrata, krene u školu, na fakultet, na radno mjesto, on podliježe obavezama i jasno propisanim zakonima bezbjednosti saobraćaja na putevima. I pješak, i vozač motornog vozila i bicikla, motocikla, na svaki drugi način”, kazao je Aleksandar Dedović iz Alfa centra.

Propisa se ne pridržavaju svi. I to je, kaže saobraćajni vještak Vladeta Radović jedan od razloga sve većeg broja sobraćajnih nezgoda. Uz to, na ruku nam ne idu ni putevi, ni saobraćajne gužve u većim gradovima.

“Mi imamo kroz grad mnogo veće brzine kretanja i one dovode do nagomilavanja u pojedinim slučajevima, jer u toj želji da što prije pređemo mi onda stvaramo i sami velike gužve koje imaju ovo stanje koje je sada. Mi u Podgorici imamo ogroman broj vozila, da svaka porodica ima najmanje po jedan ili dvoje vozila, da se uvijek kreće po jedno ili dvoje u kolima i da ne mogu pješke da prođu ni do prodavnice, što bi se reklo i to onda stvara gužvu”, kaže Radović.

A gužva dodatno iznervira vozače, koji onda, kaže Vladeta grabe prvu priliku da dodaju gas. Desi se da izgube kontrolu, i ugroze, kako svoj, tako i život suvozača i ostalih učesnika u saobraćaju.

Iz Alfa centra upozoravaju da bi glavnom uzroku neobraćajnih nezgoda – vožnji mimo propisa trebalo stati na kraj.

“Od danas ne bi trebalo da podržavamo i lajkujemo postove na društvenim mrežama u kome ponosni otac B kategorije sina prvjenca sjeda u krilo sa tri godine i sin se vozi i pritom snima klipove. Ugrožava i sebe i dijete i onog drugog učesnika u saobaćaju sa kojim se mimoilazi”, kaže Dedović.

A o bezbjednosti u saobraćaju obično se priča nakon velikih nesreća.

Ili danas, kada se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Da to ne bi trebalo da bude tako opominje i svjetska statistika, koja kaže da svakog dana život izgubi više od 3.500 osoba, a da njih 100.000 bude lakše ili teže povrijeđeno.

TVCG/rtcg

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com