ŽARKO LAUŠEVIĆ: The Books Of Knjige su najznačajnija kulturna institucija u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

ŽARKO LAUŠEVIĆ: The Books Of Knjige su najznačajnija kulturna institucija u Crnoj Gori

U subotu veče je u okviru takmičarskog programa Mostar Film Festivala prikazan prvi igrani film organizacije The Books of Knjige “Slučajevi pravde” koji je već osvojio bioskopske sale širom regiona.

“Bilo je očigledno da publika uživa u filmu a posebno su prijale čestitke koje sam dobio kasnije, naročito od laureate ovogodišnjeg festivala, čuvenog hrvatskog reditelja Antuna Vrdoljaka koji je prišao poslije projekcije i prilično me izrešetao pohvalama u vezi vođenja filma i crnogorskog osjećaja za humor. U tim trenucima vidio sam samo simpatičnog čičicu koji ima lijepe riječi, ali su mi nešto kasnije objasnili sa kim sam imao čast razgovarati”, prepričao je kako je protekla premijera u Mostaru režiser “Slučajeva pravde” i jedan od glavnih aktera filma Zoran Marković Zonjo.

Filmski festival u Mostaru  je pored nagrade za životno djelo hrvatskom reditelju Antunu Vrdoljaku koji trenutno radi na filmu “General” o Anti Gotovini, isto priznanje dodijelilo i glumcu Žarku Lauševiću.

O izjavu Lauševića pred organizatorima festivala “da su The Books of Knjige najznačajnija kulturna institucija u Crnoj Gori” Marković kaže:

“Žarko mi je rekao da ima lijepu naviku u Njujorku da gleda preko neta sve što The Books of Knjige rade i veličao je naš značaj za kulturu Crne Gore. Saznao sam i da je rodno Cetinje napustio 1974. godine, baš kada sam se ja rodio. Pričali smo dugo o svemu i svačemu ali mi je svakako najznačajnije bila njegova otvorenost za saradnju u budućem periodu”, prepričava Marković.

U takmičarskom dijelu festivala biće prikazano devet filmova sa ex-Yu prostora među kojima će stručni žiri birati najbolje muške, ženske i sporedne uloge, kao i najboljeg debitanta.

Zoran Marković će danas u okviru festivala održati predavanje studentima glume regionalnih fakulteta sa temom “Odnos režisera i glumca”.

Sinoć je film “The Books of Knjige: Slučajevi pravde” prikazan u Torontu, a pored aktuelne bioskopske distribucije u Srbiji i Bosni i Hercegovini, još se nalazi na redovnom repertoaru Cineplexxa Delta u Podgorici.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com